Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Prebytok bežného účtu eurozóny v apríli klesol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Neupravený prebytok bežného účtu eurozóny sa v apríli znížil ešte strmšie, a to na 19,2 miliardy eur z marcových 35,1 miliardy eur, uviedla ECB vo svojej správe.

Frankfurt nad Mohanom 19. júna (TASR) - Prebytok bežného účtu eurozóny po úprave o sezónne vplyvy sa v apríli znížil na 20,9 miliardy eur z 24,7 miliardy eur v marci a z 31,4 miliardy eur v apríli minulého roka. Pod tento výsledok sa podpísal najmä pokles obchodného prebytku eurozóny. Oznámila to v stredu Európska centrálna banka (ECB).

Neupravený prebytok bežného účtu eurozóny sa v apríli znížil ešte strmšie, a to na 19,2 miliardy eur z marcových 35,1 miliardy eur, uviedla ECB vo svojej správe.

Prebytok v bilancii služieb pritom v apríli 2019 klesol na 5,8 miliardy eur z vlaňajších 9 miliárd eur a prebytok primárnych príjmov sa znížil na 1,6 miliardy eur z 10 miliárd eur pred rokom. A prebytok v obchode s tovarom sa znížil na 22,3 miliardy eur z vlaňajších 23 miliárd eur, zatiaľ čo aprílový deficit sekundárnych príjmov mierne klesol na 10,5 miliardy eur z 10,6 miliardy eur v predchádzajúcom roku.

Za prvé štyri mesiace roka sa prebytok bežného účtu eurozóny znížil na 82 miliárd eur zo 105,8 miliardy eur v rovnakom období roku 2018.

Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi menovou úniou a inými krajinami.