Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Prebytok obchodnej bilancie Kanady vo februári výrazne vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prebytok obchodnej bilancie sa zvýšil z januárovej hodnoty 608 miliónov kanadských dolárov (415,7 milióna eur) na 1,4 miliardy CAD.

Ottawa 4. apríla (TASR) - Obchodný prebytok Kanady vo februári vzrástol, k čomu prispel najmä rekordne vysoký objem vývozu zlata, oznámil vo štvrtok štatistický úrad krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Prebytok obchodnej bilancie sa zvýšil z januárovej hodnoty 608 miliónov kanadských dolárov (415,7 milióna eur) na 1,4 miliardy CAD. O veľkú časť nárastu sa postaral export nespracovaného zlata, pričom hodnota vývozu kovových a nekovových minerálnych výrobkov sa vo februári zvýšila o 31,1 % na rekordných 9,4 miliardy CAD.

Dovoz vzrástol o 4,6 %, čo bola najvyššia úroveň od júna minulého roka. Dovoz elektronických a elektrických zariadení a súčiastok sa zvýšil o 9,7 %. Po januárovom poklese sa zároveň opäť zvýšil aj dovoz ropy. Prebytok obchodnej bilancie Kanady so Spojenými štátmi, jej hlavným obchodným partnerom, sa zvýšil z januárových 8,8 miliardy na 9,1 miliardy CAD.

(1 EUR = 1,4626 CAD)