Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Pred rokmi chodili Slováci pracovať do Maďarska, teraz sa to obrátilo

Na archívnej snímke Alžbetin most v Komárne Foto: TASR/Milan Drozd

Na Slovensku pracujú masy zamestnancov z Maďarska, ponúkajú im výhodné pracovné podmienky a vyšší plat, píše dnes maďarský server penzcentrum.hu

Budapešť 2. marca (TASR) - Kým pred niekoľkými rokmi chodili pracovať do Maďarska občania Slovenskej republiky, zdá sa, že nadnes sa v cezhraničnom zamestnávaní trend obrátil. Na Slovensku pracujú masy zamestnancov z Maďarska, ponúkajú im výhodné pracovné podmienky a vyšší plat, píše dnes maďarský server penzcentrum.hu.

V poslednom čase sa objavuje stále viac informácií o tom, že slovenskí sprostredkovatelia hľadajú maďarskú pracovnú silu pre automobilové a elektrotechnické firmy, konštatoval server. V prvom rade oslovujú zamestnancov v okolí prihraničných miest Györ, Komárom, Ostrihom a Tata.

Nedávno napríklad v Györi ponúkali pracovné miesta vo výrobe automobilov a elektrotechniky, pričom ponúkali mesačný plat 265.000 forintov (854,40 eura), ubytovanie zdarma, prípadne preplatenie cestovného. Okrem toho aj príspevok na stravovanie.

PR manažér servera Workania.hu János Ficza pre penzcentrum.hu uviedol, že aj na Slovensku je výrazný nedostatok pracovnej sily, pritom maďarskí zamestnanci z uvedených odvetví majú vhodné vzdelanie, skúsenosti i odbornosť. "Príchodom novej automobilky zhruba 60 km od maďarských hraníc (Nitra) táto tendencia bude ešte výraznejšia," dodal Ficza.

Penzcentrum.hu poznamenáva, že zamestnanec v automobilovom a elektrotechnickom priemysle na Slovensku si v porovnaní s Maďarskom odnesie domov viac v priemere takmer o 160 eur. Vyššie mzdy v Maďarsku v porovnaní so slovenskými sú iba na inžinierskych pozíciách.

(1 EUR = 310,15 HUF)