Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pred začiatkom zimného vykurovania treba vykonať údržbu radiátorov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Odborník navrhuje aj skontrolovať funkčnosť ventilov a ak javia akékoľvek chyby, informovať o tom čím skôr správcu.

Bratislava 27. augusta (TASR) – Vykurovacie obdobie sa oficiálne začína už 1. septembra, avšak teplé radiátory možno pocítiť až po tom, keď teplota dva dni po sebe klesne pod 13 stupňov. Spoločnosť ista Slovakia upozornila, že práve teraz je najvyšší čas na finálnu revíziu a rýchlu údržbu radiátorov. Radí, na čo si treba dať pozor, aby sa eliminovali neželané poruchy, odstávky kúrenia a zároveň po zime neprekvapili vysoké nedoplatky.

„Najčastejšími problémami pri vykurovacom systéme, s ktorými sa v praxi stretávam, je nedokončená alebo technicky nesprávne vykonaná výmena radiátorov. Zlé tesnenie ventilov a spojov je tiež častým dôvodom vytopenia bytu a následne i susedov,“ uviedol technický a obchodný riaditeľ spoločnosti Peter Jančula.

Základom dobre fungujúceho kúrenia je podľa neho pravidelná údržba, ktorá dokáže v konečnom dôsledku ušetriť nemalé finančné prostriedky a zabrániť haváriám. Pred začiatkom vykurovania preto odporúča starostlivo prezrieť svoje radiátory a odhalené miesta s koróziou ošetriť. Vhodné je tiež utrieť prach a nečistoty.

Odborník navrhuje aj skontrolovať funkčnosť ventilov a ak javia akékoľvek chyby, informovať o tom čím skôr správcu. Ak sa obyvateľ priestoru stará o kúrenie sám, mal by vymeniť ventil. Počas celého leta a najmä v tomto období by mali termostatické hlavice zostať na maxime. Dôvodom je správny nábeh vykurovacej sústavy v bytovom dome.

„Keď sa citeľne ochladí niekoľko dní po sebe, čo je predzvesť začiatku vykurovacej sezóny, radiátory odvzdušnite. Ideálne je, keď sa celý bytový dom odvzdušní naraz otvorením termoregulačných ventilov,“ konštatoval Jančula.

Zároveň radí poveriť kompetentnú osobu, aby preverila, či sú otvorené „stúpačky“. Označil to za jednu z častých príčin, ak sú radiátory aj počas chladných dní studené a v bytovke sa z nevysvetliteľných príčin stále nekúri.

V prípade, ak na radiátoroch nie sú pomerové rozdeľovače tepla či iné určené meradlá, je podľa odborníka dobré vedieť, že legislatíva ukladá ich povinnú inštaláciu do konca roka 2016 pri budovách s centrálnym zdrojom tepla s podlahovou plochou väčšou ako 500 štvorcových metrov (m2).

„Pokiaľ tento rok prebehla vo vašom dome celková rekonštrukcia, najmä zateplenie a výmena radiátorov, informujte sa u svojho správcu, či bola vaša vykurovacia sústava vyregulovaná, pretože týmto krokom sa môže znížiť plytvanie teplom a usporiť výdavky,“ uzavrel Jančula.