Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Pred založením terminovaného účtu by si mal klient porovnať ponuky

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Len o niečo nižší objem finančných prostriedkov (5,1 miliardy eur) mali Slováci na termínovaných vkladoch s lehotou viazanosti dlhšou ako 2 roky.

Bratislava 11. júna (TASR) - Slováci sú v šetrení naozaj disciplinovaní a predbiehajú aj svojich západných susedov. Mesačne si v priemere dokážu odložiť približne 10 – 20 % zo svojho platu.

Na ukladanie svojich prostriedkov najčastejšie využívajú termínované vklady, pričom uprednostňujú najmä termínované vklady do 1 roka. Takýchto, podľa údajov NBS, bolo na konci apríla evidovaných vo výške 5,8 miliardy eur.

Len o niečo nižší objem finančných prostriedkov (5,1 miliardy eur) mali Slováci na termínovaných vkladoch s lehotou viazanosti dlhšou ako 2 roky.

Ak si chce záujemca založiť terminovaný účet, ktorý mu prináša vyššie zhodnotenie, ako keď má prostriedky na bežnom účte, mal by postupovať podľa určitých zásad.

Radí Naďa Urbanová z Poštovej banky: "Predtým, než si termínovaný vklad sporiteľ založí, mal by si urobiť krátky prieskum trhu a vybrať si banku s najvýhodnejšími podmienkami. Základné kritériá si určuje každý klient sám, mal by mať však na mysli základné požiadavky. Pre každého klienta je dôležitá najmä výška úrokovej sadzby, mal by si preto porovnať, ktorá banka mu ponúkne najvyššie úroky. Dôležité je preveriť si, aké poplatky daná banka účtuje za založenie a zrušenie vkladu. Zároveň, aké sú poplatky za predčasné zrušenie vkladu. Ponuky bánk sa líšia aj v tom, akú minimálnu sumu je potrebné vložiť na založenie vkladu. Klient teda musí nájsť ponuku, ktorá najlepšie zodpovedá jeho aktuálnym finančným možnostiam."