Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Británii vzrástol v auguste o vyše 20 %, pomohli elektrom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minulý mesiac sa v Británii predalo celkovo 94.094 vozidiel. Medziročne to predstavuje rast o 23,1 %. Veľký podiel na tom mal záujem o elektrické autá.

Londýn 5. septembra (TASR) - Predaj áut v Británii zaznamenal v auguste rast o vyše 20 %, k čomu prispel najmä zvýšený dopyt po elektrických vozidlách. Uviedlo to v stredu britské Združenie výrobcov a predajcov automobilov (SMMT).

Minulý mesiac sa v Británii predalo celkovo 94.094 vozidiel. Medziročne to predstavuje rast o 23,1 %. Veľký podiel na tom mal záujem o elektrické autá. Predaj týchto áut sa v porovnaní s augustom minulého roka zvýšil takmer o 90 % a každé 12. vozidlo z celkového objemu predaja bol práve elektromobil, čo je rekord.

Vzhľadom na vývoj trhu v minulých mesiacoch však od začiatku roka predaj medziročne klesol o 4,2 %. Šéf SMMT Mike Hawes ocenil prudký rast dopytu po elektrických autách, čo sa však týka celkového rastu predaja, upozornil, že je predčasné hovoriť o zotavení trhu, keďže august ku kľúčovým mesiacom nepatrí. Podľa SMMT patrí august spolu s februárom z hľadiska predaja k najslabším mesiacom v roku.