Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v EÚ vzrástol v júni o vyše 5 %, nakupovali najmä Francúzi

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Združenie európskych výrobcov automobilov (ACEA) v utorok oznámilo, že predaj áut v Európskej únii vzrástol v júni medziročne o 5,2 % na približne 1,57 milióna.

Rím 17. júla (TASR) - Predaj nových áut v Európskej únii vzrástol minulý mesiac o viac než 5 % a prispel k zvýšeniu predaja aj za celý 1. polrok. Ten dosiahol takmer 3 %.

Združenie európskych výrobcov automobilov (ACEA) v utorok oznámilo, že predaj áut v Európskej únii vzrástol v júni medziročne o 5,2 % na približne 1,57 milióna. Za šesť mesiacov tohto roka bolo v EÚ predaných celkovo 8,45 milióna áut, čo medziročne predstavuje rast o 2,9 %.

Z jednotlivých krajín sa najvýraznejšie zvýšil v júni predaj vo Francúzsku. Rast predaja v tejto krajine dosiahol 9,2 %. Výrazne vzrástol aj v Španielsku (8 %) a v Nemecku predstavoval 4,2 %. Naopak, v Británii sa predalo v júni o 3,5 % a v Taliansku až o 7,3 % menej áut než pred rokom.

Za 1. polrok najvýraznejší rast predaja zaznamenalo Španielsko. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa v Španielsku predaj áut za obdobie január až jún zvýšil o 10,1 %. Nasledovalo Francúzsko (+4,7 %) a Nemecko (+2,9 %). Tak ako v júni, aj za celý 1. polrok sa predaj áut v Británii a Taliansku znížil. V Británii klesol o 6,3 % a v Taliansku o 1,4 %.

Z automobiliek si najväčší podiel na trhu udržal Volkswagen, pričom v porovnaní s 1. polrokom minulého roka ho ešte zvýšil. Za prvých šesť mesiacov 2017 kontrolovala automobilka VW 23,3 % trhu EÚ, v 1. polroku 2018 to už bolo 24,4 %.

Ani na 2. a 3. mieste sa nič nezmenilo. Druhú pozíciu si udržala francúzska spoločnosť PSA so 16,3-% podielom a tretiu jej konkurent Renault s 10,7-% podielom na trhu. Na ďalších miestach skončili Fiat-Chrysler (6,9 %) a Ford (6,4 %).