Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Rusku vlani vzrástol takmer o 13 % na 1,8 milióna

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vlaňajšie zvýšenie bolo druhým po sebe, keď predtým ruský trh zaznamenal v dôsledku hospodárskej krízy štyri roky poklesu.

Moskva 14. januára (TASR) - Predaj áut v Rusku sa vlani výrazne zvýšil. V roku 2018 sa v krajine predalo 1,8 milióna osobných áut a ľahkých úžitkových vozidiel, uviedol zväz európskych firiem AEB v Moskve. To bolo o 12,8 % viac než v roku 2017.

"Vyhliadky pre rok 2019 však nie sú také jasné," uviedol automobilový expert AEB Jörg Schreiber. Medzi faktory podporujúce neistotu patrí zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorá na začiatku roka stúpla o 2 body na 20 %, a potenciálne nové ekonomické sankcie zo strany USA. Preto zväz v tomto roku počíta s nárastom predaja len o 3,6 %.

Vlaňajšie zvýšenie bolo druhým po sebe, keď predtým ruský trh zaznamenal v dôsledku hospodárskej krízy štyri roky poklesu. Celkový počet predaných áut na úrovni 1,8 milióna stále výrazne zaostáva za rekordom z roku 2012, keď odbyt dosiahol 2,9 milióna vozidiel a Rusko ešte bolo druhým najväčším automobilovým trhom v Európe po Nemecku.

Lídrom na ruskom trhu vlani zostal Avtovaz, výrobca Lady, s podielom 20 %. Podiel koncernu Volkswagen dosiahol 11,7 % a juhokórejskej automobilky Kia 12,6 %.