Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v USA v apríli vzrástol medziročne o 4,6 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Informovali o tom agentúry Reuters, AP a RTTNews.

Detroit 2. mája (TASR) - Predaj áut v USA v apríli vzrástol medziročne o 4,6 %. Ale tento výsledok sklamal analytikov, ktorí odhadovali, že stúpne ešte viac. Najmä niektorým ázijským automobilkám sa na americkom trhu minulý mesiac nedarilo tak, ako experti očakávali. K aprílovému rastu predaja vozidiel v USA prispel najmä odbyt športovo-úžitkových modelov (SUV) a nákladných áut. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a RTTNews.

Podľa údajov spoločnosti Autodata Corp sa v USA v apríli celkovo predalo 1,45 milióna vozidiel, o 4,6 % viac ako vlani. Ale odborníci odhadovali, že celkový odbyt vozidiel v USA stúpne medziročne o 6 %.

Automobilky General Motors (GM) a Ford už v piatok (1.5.) zverejnili údaje za apríl. Tie ukázali, že odbyt GM sa minulý mesiac zvýšil medziročne o 5,9 % na 269.000 osobných aj nákladných áut. Aj Ford dosiahol minulý mesiac solídny nárast celkového odbytu, a to o 5,4 % na 222.498 automobilov. Tretia detroitská automobilka Chrysler, ktorá patrí talianskemu koncernu Fiat, zaznamenala v apríli na americkom trhu 5,8-% nárast predaja na 189.027 vozidiel.

Odbyt japonského Nissanu na trhu v USA sa minulý mesiac zvýšil o 5,7 % na 109.848 vozidiel, a to najmä vďaka SUV modelom, ktorých predaj vzrástol o 23,7 %.

Najväčšia svetová automobilka Toyota Motor predala v apríli v USA 203.329 vozidiel, čo je len o 1,8 % viac ako vlani, a predaj kórejskej automobilky Hyundai vzrástol o 2,9 %, zatiaľ čo dopyt po modeloch jej dcérskej firny KIA v USA v apríli klesol o 1 %.