Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v USA vzrástol v marci o vyše 6 %, pomohli najmä SUV

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z automobiliek najvýraznejší rast za mesiac marec oznámila americká General Motors (GM). Tá zvýšila predaj medziročne o 15,7 %.

Detroit 4. apríla (TASR) - V USA sa minulý mesiac predalo vyše 1,6 milióna áut, čo medziročne predstavuje rast o 6,3 %. Podpísal sa pod to najmä zvýšený dopyt po športovo-úžitkových vozidlách (SUV) a pickupoch. Naopak, predaj osobných áut sa prepadol takmer o desatinu.

Ako uviedla spoločnosť Autodata, predaj SUV a pickupov vzrástol v USA v marci medziročne o 16,3 %. Naopak, predaj osobných áut klesol o 9,2 %.

Podľa Jeffa Schustera z firmy LMC Automotive marcový predaj znamená solídne zotavenie po slabom začiatku tohto roka, vyhliadky trhu sú však naďalej neisté a jeho ďalší vývoj bude do veľkej miery závisieť od budúcich krokov politikov, od toho, či nedôjde k obchodnej vojne a od vývoja na akciovom trhu. Ani dobré marcové výsledky ho preto nedonútili zmeniť pôvodnú prognózu, v rámci ktorej počíta s poklesom predaja áut v USA za celý rok. Očakáva, že za rok 2018 sa v Spojených štátoch predá necelých 17 miliónov áut, čo by znamenalo pokles o 1,4 %.

Z automobiliek najvýraznejší rast za mesiac marec oznámila americká General Motors (GM). Tá zvýšila predaj medziročne o 15,7 %. Práve najväčšia americká automobilka oznámila, že končí so zverejňovaním pravidelných mesačných údajov o predaji áut v USA a údaje bude zverejňovať už len na štvrťročnej báze.

Ako firma dodala, vyhne sa tak výraznému vplyvu faktorov ako počasie či počet pracovných dní, ktoré spôsobujú, že mesačné údaje podliehajú vysokým výkyvom. Posledným mesiacom, za ktorý ešte mesačné údaje zverejnila, bol práve marec. Nasledujúce údaje budú známe až 3. júla, keď ich zverejní za 2. kvartál.

Vysoký rast predaja oznámil aj Fiat Chrysler, ktorý zvýšil predaj áut v marci medziročne o 13,6 %. Navyše, úspešný marec v USA zaznamenala aj nemecká automobilka Volkswagen. Predala o 13,5 % viac áut a podobne ako v prípade iných firiem výrazne rástol predaj SUV. Práve tie pomohli spoločnosti pokračovať v zotavovaní z emisného škandálu, ktorý vypukol v USA pred 2,5 rokom.