Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Predaj automobilov v EÚ v marci klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Výrazný pokles zaznamenala v marci Británia, kde predaj áut klesá už dlhší čas.

Brusel 18. apríla (TASR) - Predaj áut v Európskej únii zaznamenal minulý mesiac vyše 5-% pokles, prvý pokles za mesiac marec od roku 2014. Uviedlo to v stredu Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA).

Podľa informácií ACEA sa predaj áut v Európskej únii znížil v marci medziročne o 5,3 % na približne 1,79 milióna vozidiel. Na porovnanie, vo februári predaj vzrástol o 4,3 % a v januári o 7,1 %. Na rozdiel od prvých dvoch mesiacov roka sa predaj znížil aj v Nemecku. ACEA však zároveň upozornilo, že predaj v marci minulého roka bol pre daný mesiac historicky najvyšší, čo tiež ovplyvnilo porovnanie medzi minuloročným a tohtoročným marcom.

Výrazný pokles zaznamenala v marci Británia, kde predaj áut klesá už dlhší čas. V marci objem predaja áut v Británii klesol o 15,7 %. Pokles však zaznamenali aj Taliansko, kde sa dopyt znížil o 5,8 %, a najmä najväčšia ekonomika Európskej únie - Nemecko, kde predaj zaznamenal pokles o 3,4 %. Vo Francúzsku sa však predaj áut zvýšil o 2,2 % a v Španielsku vzrástol o 2,1 %.

Vďaka vývoju v prvých dvoch mesiacoch tohto roka predaj automobilov v EÚ dosiahol za celý 1. kvartál rast napriek marcovému poklesu. Ako združenie dodalo, za prvé tri mesiace tohto roka sa dopyt po autách v EÚ zvýšil medziročne o 0,7 %.

Spomedzi najväčších ekonomík sa najvýraznejšie zvýšil predaj v Španielsku (+10,5 %), Nemecku (+4 %) a vo Francúzsku (+2,9 %). Naopak, v Taliansku klesol o 1,5 % a Británii až o 12,4 %. Výrazne sa však zvýšil v nových členských štátoch EÚ, kde rast v 1. štvrťroku dosiahol 11,9 %.