Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Predaj falzifikátov je trestný a môžu byť aj zdraviu škodlivé

Na snímke falzifikáty kabeliek. Foto: TASR/Colný úrad Trnava

V predvianočnom období sa na trhy aj v Slovenskej republike dostávajú falzifikáty výrobkov, ktoré sa ich dovozcovia a predajcovia snažia čo najskôr predať.

Bratislava 18. decembra (TASR) – V predvianočnom období sa na trhy aj v Slovenskej republike dostávajú falzifikáty výrobkov, ktoré sa ich dovozcovia a predajcovia snažia čo najskôr predať. Bez vedomia majiteľa značky neoprávneným použitím chráneného označenia parazitujú na kvalitnejších výrobkoch originálneho výrobcu. Porušovanie práv k ochrannej známke, označeniu pôvodu výrobku a obchodnému menu je na Slovensku trestné. Páchateľovi hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

"Počas posledného mesiaca zaistili colníci z Bratislavy viacero výrobkov, u ktorých vzniklo podozrenie z porušovania práv duševného vlastníctva. Najčastejšie boli zaistené napodobeniny hračiek, napríklad známej série My little pony, v Bratislave zaistili 640 kusov ich napodobenín a 1030 kusov napodobenín stavebníc LEGO. Škoda, ktorá by držiteľom práv k ochrannej značke vznikla predajom falzifikátov, sa odhaduje na vyše 24.000 eur. V predajni v Pezinku objavili a zaistili 411 kusov textilného tovaru rôznych značiek. Škoda, ktorá by vznikla držiteľom práv predajom napodobenín v tomto prípade, by presiahla 22.000 eur," informovala TASR hovorkyňa Finančnej správy (FS) Patrícia Macíková. Upozornila, že v tejto prevádzke nezaisťovali colníci CÚ Bratislava falzifikáty v tomto roku po prvýkrát. "Už aj v októbri 2014, kedy škoda spôsobená držiteľom práv by predajom tovaru presiahla sumu 274.000 eur. Bolo podané trestné oznámenie a v prípade uznania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na jeden až päť rokov."

FS upozorňuje, že neoriginálne výrobky sú aj zdraviu škodlivé, keďže neprechádzajú riadnym testovaním a preverením na obsah škodlivých chemických látok, ktoré majú nepriaznivý vplyv na ľudský organizmus alebo životné prostredie.

Colníci v predvianočnom období zintenzívňujú kontroly najmä u rizikových subjektov v záujme ochrany spotrebiteľov na domácom, ale i európskom trhu. V poslednom mesiaci zaistili tisícky falzifikátov v hodnote okolo 50.000 eur.