Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Predaj iPhonov spoločnosti Apple v 1. štvrťroku klesol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Spoločnosť v piatok oznámila, že v medziročnom porovnaní predaj iPhonov za tri mesiace do konca marca klesol o 10 %.

New York 3. mája (TASR) - Americký koncern Apple čelil v prvom štvrťroku najstrmšiemu poklesu predaja svojho vlajkového produktu, telefónu iPhone, od začiatku pandémie koronavírusu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters.

Spoločnosť v piatok oznámila, že v medziročnom porovnaní predaj iPhonov za tri mesiace do konca marca klesol o 10 %. Znížený dopyt po produkte, ktorý spoločnosti generuje väčšinu jej príjmov, spôsobil, že tržby Apple v sledovanom období medziročne klesli o 4 % na 90,8 miliardy amerických dolárov (84,88 miliardy eur). Zisk koncernu v uplynulom štvrťroku klesol o 2 % na 23,64 miliardy USD.

Pokles sa očakával vzhľadom na zložitú situáciu v Číne, kde Apple čelí rastúcej konkurencii zo strany tamojšej spoločnosti Huawai. V segmente služieb, ktoré zahŕňajú internetový obchod s aplikáciami App Store a streamovacie platformy, spoločnosť zaznamenala rast. Technologický gigant zároveň v piatok oznámil bezprecedentný program spätného odkúpenia akcií v celkovej hodnote 110 miliárd USD.

(1 EUR = 1,0698 USD)