Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Predaj koncernu Volkswagen v septembri vzrástol o 6,5 percent

Foto: TASR/AP

Volkswagen dnes informoval, že minulý mesiac predal na svetových trhoch 801-tisíc vozidiel.

Berlín 12. októbra (TASR) - Silný odbyt vo východnej Európe pomohol nemeckému koncernu Volkswagen (VW) dosiahnuť v septembri 2012 medziročný nárast predaja o 6,5 % aj napriek problémom, ktoré automobilkám spôsobuje dlhová kríza eurozóny.

Volkswagen dnes informoval, že minulý mesiac predal na svetových trhoch 801.000 vozidiel. Na porovnanie, vlani v septembri si zákazníci na celom svete kúpili 751.900 áut, ktoré vyrobili závody patriace nemeckému koncernu.

Za prvých deväť mesiacov 2012 sa celkový odbyt Volkswagenu zvýšil medziročne o 9,7 % na 6,71 milióna áut,. V tomto čísle je prvýkrát zahrnutý aj predaj modelov automobilky Porsche, ktorá od augusta patrí VW.

Z údajov koncernu ďalej vyplýva, že jeho odbyt v Európe ako celku sa v období január - september 2012 zvýšil o 0,8 %, ale na trhoch v západnej Európe bez Nemecka klesol o 6 %. Tento pokles však vyvážilo medziročné zvýšenie predaja o 3 % na domácom nemeckom trhu a predovšetkým 23,1-% nárast odbytu modelov z produkcie koncernu VW v strednej a východnej Európe, vrátane Ruska.

Informovala o tom agentúra AP.