Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Predaj osobných áut v Európe sa v marci prepadol o viac ako 50 %

Ferrari. Foto: TASR/Martin Baumann

Predaj klesol na všetkých trhoch EÚ, pričom Taliansko, ktoré pandémia obzvlášť tvrdo zasiahla, zaznamenalo najväčší pokles predaja áut, o 85,4 %.

Brusel 21. apríla (TASR) - Predaj osobných automobilov v Európe sa v marci prepadol o viac ako 50 %. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené obmedzenia na hlavných európskych trhoch, ktoré si začínajú vyberať svoju daň. Informovalo o tom v utorok Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA).

Podľa údajov ACEA v marci 2020 sa počet zaregistrovaných nových áut v Európskej únii (EÚ), Británii a v krajinách Európskeho združenia voľného obchodu (EZVO) znížil až o 51,8 % na 853.077 kusov.

Predaj klesol na všetkých trhoch EÚ, pričom Taliansko, ktoré pandémia obzvlášť tvrdo zasiahla, zaznamenalo najväčší pokles predaja áut, o 85,4 %. V Nemecku sa počet registrácií znížil o 37,7 %, vo Francúzsku o 72,2 % a v Španielsku o 69,3 %.

Odbyt koncernu Volkswagen, najväčšieho výrobcu áut v Európe, pritom klesol v marci o 43,6 %, zatiaľ čo Renault zaznamenal pokles predaja o 63,7 % a skupina PSA o 66,9 %.

Aj v prípade automobilky BMW, ktorá do marca patrila medzi hŕstku výrobcov evidujúcich rast odbytu v Európe, sa v marci predaj znížil o 39,7 %, zatiaľ čo dopyt po modeloch konkurenčného výrobcu luxusných áut Daimler klesol o 40,6 %.

Pod tieto výsledky sa podpísal fakt, že väčšina predajní s autami v Európe bola v druhej polovici marca zatvorená v rámci obmedzení, ktoré majú brániť šíreniu vírusu.

Minulý týždeň Volkswagen stiahol svoju prognózu na rok 2020 a odôvodnil to neistotou okolo pandémie nového koronavírusu, ktorá spôsobila pokles jeho prevádzkového zisku v 1. štvrťroku o 81 %.