Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Predaj voľnopredajných liekov proti nachladnutiu v Nemecku klesol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemecké lekárne v roku 2019 dosiahli tržby vyše 54 miliárd eur, väčšinu tvorili lieky na recept. Počet lekární v Nemecku klesá už niekoľko rokov, na konci roka 2020 ich bolo 18.753.

Frankfurt nad Mohanom 8. marca (TASR) - Nemecké lekárne zaznamenali vlani pokles predaja voľnopredajných liekov, napríklad proti nachladnutiu. Dôvodom sú pandemické opatrenia, ktoré zahŕňajú vzájomný odstup, zvýšenú hygienu a ochranu dýchacích ciest. Združenie lekární ABDA s odvolaním sa na údaje analytickej spoločnosti Insight Health uvádza, že tržby voľnopredajných liekov proti nachladnutiu, hnačkám či všiam v prvých troch kvartáloch minulého roka výrazne klesli.

"Dodržiavanie pravidiel odstupov a hygieny počas pandémie koronavírusu pravdepodobne viedlo k poklesu nákazy v oblasti hnačkových ochorení a nachladnutia," cituje z vyhlásenia združenia agentúra DPA. To isté zrejme zamedzilo aj prenosu parazitov, napríklad vší.

Podľa dostupných údajov sa predaj hnačkových liekov v prvých deviatich mesiacoch predchádzajúcich rokov pohyboval na úrovni 15 miliónov balení, vlani išlo o necelých 12 miliónov, čo predstavuje pokles o pätinu. Rovnaký vývoj nastal v predaji liekov proti prechladnutiu: kým zákazníci v minulosti nakúpili v prvých troch kvartáloch zhruba 150 miliónov balení, vlani ich bolo približne 130 miliónov. Predaj prostriedkov proti všiam sa znížil takmer o polovicu z dvoch miliónov na 1,2 milióna balení. Tieto údaje zohľadňujú osobný aj zásielkový predaj.

Pandémia, lockdowny a obmedzenie osobných kontaktov priniesli výkyvy v dopyte po rôznych produktoch v lekárňach. Na jednej strane síce stúpol záujem o dezinfekčné prostriedky, tie však výrazne neprispeli k tržbám lekární. Obrovský záujem o lekárske tvárové masky a rúška sa zatiaľ v číslach za rok 2020 neprejavili a kompletné údaje o vlaňajších tržbách a predaji nemeckých lekární zatiaľ nie sú k dispozícii.

Nemecké lekárne v roku 2019 dosiahli tržby vyše 54 miliárd eur, väčšinu tvorili lieky na recept. Počet lekární v Nemecku klesá už niekoľko rokov, na konci roka 2020 ich bolo 18.753.