Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Predaje koncernu Volkswagen v 1. kvartáli celosvetovo vzrástli o 7,5 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Veľký nárast zaznamenal VW okrem iného v západnej Európe (26,9 %) a v Severnej Amerike (22,1 %).

Wolfsburg 21. apríla (TASR) - Predaje koncernu Volkswagen (VW) sa v prvom kvartáli opäť zlepšili. Skupina v piatok oznámila, že v medziročnom porovnaní stúpli o 7,5 % na vyše dva milióny vozidiel. Jedným z dôvodov rastu bola postupná stabilizácia dodávok elektroniky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Veľký nárast zaznamenal VW okrem iného v západnej Európe (26,9 %) a v Severnej Amerike (22,1 %). Výrazne slabšie zostali predaje v Číne (- 14,5 %), ako aj v strednej a východnej Európe (- 5,8 %).

Na čínskom automobilovom trhu, celosvetovo najdôležitejšom, čelila skupina od začiatku roka oveľa hlbším prepadom. V januári tam nastal medziročný pokles o viac ako 40 %. Čiastočne to spôsobil väčší počet voľných dní okolo Nového roka, ale aj dozvuky pandémie koronavírusu.

V rámci celej skupiny vzrástli predaje elektrických áut o 42 % na 141.000 kusov. Prispel k tomu aj slabší porovnávací základ, keďže prvý kvartál uplynulého roka silno poznamenali narušenia v dodávateľských reťazcoch. V Európe bol rast v segmente elektromobilov ešte silnejší, a to o 68 % na 98.300 vozidiel.

V absolútnom vyjadrení zostáva podiel áut s elektrickými motormi na celkových predajoch skupiny VW naďalej pomerne nízky, celosvetovo dosiahol 6,9 %