Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Predkrízovú nezamestnanosť dosiahne Taliansko až o 20 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ak chce Taliansko podporiť zamestnanosť, musí uskutočniť rozsiahle reformy.

Rím 27. júla (TASR) - Taliansko bude potrebovať 20 rokov, kým sa miera nezamestnanosti v tejto krajine dostane na úroveň spred finančnej krízy v roku 2007. V máji 2015 dosiahla nezamestnanosť 12,4 % a v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zostala stabilná. S odvolaním sa na najnovšiu správu Medzinárodného menového fondu (MMF) o tom informovala agentúra APA.

Ak chce Taliansko podporiť zamestnanosť, musí uskutočniť rozsiahle reformy. Prioritou by sa malo stať zvýšenie efektivity verejnej správy a súdnictva a posilnenie flexibility trhu práce. Krajina by mala aktívnejšie podporovať hospodársku súťaž v oblasti služieb a odstrániť prekážky, ktoré škodia firmám.

Na tému zvýšenia konkurencieschopnosti Talianska odporúča MMF podstatné obmedzenie byrokracie a zjednodušenie procesov vo verejnej správe. Vláda by okrem toho mala podporovať aj medzinárodnú expanziu talianskych spoločností, predovšetkým malých a stredných podnikov.

MMF prichádza k záveru, že Taliansko po troch rokoch recesie konečne prekonalo ekonomickú krízu. Dosiahlo významný pokrok v oblasti reforiem trhu práce, no zdôrazňuje, že tento proces ešte musí pokračovať.