Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Predseda Európskej rady Tusk požaduje rýchlu dohodu o pomoci Grécku

Donald Tusk Foto: TASR/AP

Hodnotenie gréckeho záchranného programu je podľa neho potrebné uzavrieť do stretnutia skupiny G7 v Japonsku, ktoré sa bude konať 26. a 27. mája.

Brusel 3. mája (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk požaduje od ministrov financií eurozóny urýchlenú dohodu v spore týkajúcom sa gréckeho úsporného a reformného balíka. Hodnotenie gréckeho záchranného programu je podľa neho potrebné uzavrieť do stretnutia skupiny G7 v Japonsku, ktoré sa bude konať 26. a 27. mája. Informovala o tom agentúra DPA.

"Chcel by som povzbudiť všetkých ministrov a veriteľské inštitúcie, aby zdvojnásobili svoje úsilie a dokončili hodnotenie programu," uviedol Tusk. To by podľa neho zvýšilo dôveru.

Tusk sa nevyjadril k detailom rokovaní. Jadrom hodnotenia sú reformy dôchodkov a dane z príjmov. Veritelia navyše od Atén požadujú, aby mali pripravené dodatočné úsporné opatrenia v hodnote okolo 3,6 miliardy eur, ktoré by sa spustili, ak by krajina v budúcnosti neplnila fiškálne ciele. Na tom trvá predovšetkým Medzinárodný menový fond (MMF). Bez dohody veritelia neuvoľnia Grécku ďalšiu finančnú pomoc.

Komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici vyjadril mierny optimizmus ohľadom pondelkového (9.5.) rokovania Euroskupiny o Grécku. "Musíme nazhromaždiť celú našu energiu, aby sme dospeli k dohode," uviedol. "Dohoda je možná."

"Neexistuje žiaden dôvod, aby sa pri gréckom programe zopakoval krízový scenár," povedal Moscovici s odkazom na vlaňajšie rokovania o pomoci Aténam, ktoré trvali dlhé mesiace. "Cesta existuje," dodal.