Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovenské predsedníctvo v EÚ prináša bratislavským hotelom lepšie časy

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predsedníctvo Slovenska v Európskej únii v druhej polovici tohto roka bude znamenať nápor aj na bratislavské hotely.

Bratislava 4. marca (TASR) - Predsedníctvo Slovenska v Európskej únii v druhej polovici tohto roka bude znamenať nápor aj na bratislavské hotely. Zhodujú sa na tom predstavitelia Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR, ako aj hotelieri z hlavného mesta.

„Počas nášho predsedníctva sa uskutoční zhruba 180 akcií na rôznych úrovniach od konferencií cez ministerské rokovania až po zasadnutia pracovných skupín. Väčšina týchto aktivít sa uskutoční práve v Bratislave. Počet delegátov sa odhaduje na úrovni 20 až 25 tisíc,“ reagovala pre TASR generálna riaditeľka sekcie cestovného ruchu MDVRR SR Ivana Magátová. Väčšina relevantných kongresových priestorov je podľa jej slov už obsadená. „Najväčší záujem je o historické priestory. Tie však nedokážu pokryť dopyt, a preto sa mnohé aktivity budú konať v hoteloch. I keď budú stretnutia aj jednodňové, je predpoklad, že sa v bratislavských hoteloch môže vypredať zhruba 20.000 izieb,“ dodala Magátová.

Potvrdzujú to aj slová hotelierov. „Už teraz evidujeme na druhý polrok medziročný rast rezervácií. Tlak najmä na ubytovanie sa bude stupňovať s nedostupnosťou kapacít hotelov, ktoré sú zmluvnými partnermi predsedníctva,“ zdôraznila riaditeľka hotela Albrecht Marta Teplá.

Podobný názor zastáva aj bratislavský Radisson Blu Carlton. „Vychádzajúc zo skúseností našich sieťových hotelov v zahraničí, očakávame zhruba 5-% nárast tržieb v porovnaní s nepredsedníckymi mesiacmi. Kým jesenné rezervácie sa nám plnia štandardne pred letom, predsedníctvo v EÚ nám ich pomohlo napĺňať skôr,“ konštatovala riaditeľ hotela Róbert Tóth.

Tržby hotelov podporia aj sprievodné programy a doplnkové služby. Významnú úlohu zohrajú aj špeciálne požiadavky zákazníkov. „V súčasných turbulentných časoch je to najmä otázka bezpečnosti. V tejto súvislosti pôsobí náš hotel na hradnom vrchu ako pevnosť,“ poznamenala Teplá.

MDVRR vníma predsedníctvo v EÚ aj ako najväčšiu príležitosť pre posilnenie imidžu Bratislavy v celej histórii novodobého Slovenska. „Mesto Bratislava, ako aj Bratislava Tourist Board sa pripravili na zvýšený príliv zahraničných hostí. Cestovné kancelárie pripravili bohatú ponuku na doplnkový program v hlavnom meste aj v jeho okolí. Taktiež vytvárame priestor pre prezentáciu aj iných regiónov,“ vysvetlila Magátová. Hotelieri však upozorňujú aj na možné úskalia. „Dôležitý bude prístup aj iných odvetví. Osobne sa obávam taxíkov,“ dodal riaditeľ bratislavského Carltonu R. Tóth.