Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Najvyšší predstavitelia colných správ z 29 krajín rokujú v Bratislave

Tlačová konferencia Finančného riaditeľstva SR pri príležitosti medzinárodného stretnutia generálnych riaditeľov colných správ členských štátov Európskej únie a Turecka 28. mája 2015 v Bratislave. Na snímke vpravo generálny riaditeľ riaditeľstva pre dane a clá Európskej komisie Hein Zourek a vľavo prezident Finančnej správy SR František Imrecze. Foto: TASR/Michal Svítok

Prezident slovenskej finančnej správy František Imrecze na brífingu uviedol, že ochrana vonkajšej hranice EÚ sa Slovenska bytostne dotýka.

Bratislava 28. mája (TASR) – Infraštruktúra a financovanie vonkajšej hranice Európskej únie, reforma riadenia colnej únie a colná spolupráca v rámci európskeho regiónu sú hlavnými témami 82. zasadnutia šéfov colných správ z 29 krajín vrátane Turecka, ktoré sa začalo dnes v Bratislave.



Prezident slovenskej finančnej správy František Imrecze na brífingu uviedol, že ochrana vonkajšej hranice EÚ sa Slovenska bytostne dotýka, ovplyvňuje príjem do štátneho rozpočtu a efektívny výkon colnej správy. "V tejto oblasti sme v poslednom období zmodernizovali hraničný priechod Veľké Slemence. Práve sa modernizujú hraničné priechody Vyšné Nemecké a Ubľa. Aby sme tak zvýšili ochranu hraničných priechodov, zmodernizovali ich a zvýšili priepustnosť," zdôraznil.



V rámci ochrany proti pašovaniu ilegálneho tovaru do EÚ označil za problém Slovenska tabak a minerálne oleje. Efektívne podľa neho funguje skupina zameraná na boj proti podvodom s minerálnym olejom v rámci Vyšehradskej štvorky. "Umožňuje veľmi rýchlu výmenu informácií o potenciálnom podvode na minerálnych olejoch, o zásielkach, ktoré obsahujú nelegálny tovar v tejto oblasti," opísal Imrecze s tým, že ďalších sedem krajín sa chce k tejto skupine pripojiť.

Tlačová konferencia Finančného riaditeľstva SR pri príležitosti medzinárodného stretnutia generálnych riaditeľov colných správ členských štátov Európskej únie a Turecka 28. mája 2015 v Bratislave. Na snímke vpravo generálny riaditeľ riaditeľstva pre dane a clá Európskej komisie Hein Zourek a vľavo prezident Finančnej správy SR František Imrecze.
Foto: TASR/Michal Svítok

Slovensko zároveň bojuje s pašovaním a výrobou nelegálneho tabaku a tabakových výrobkov, ako aj únikom na spotrebných daniach. Imrecze pripomenul, že od budúceho roka sa mení metrika, na základe ktorej sa bude počítať spotrebná daň z tabakových výrobkov. Jej základom bude váha tabakovej suroviny alebo výrobkov. "Práve rôzne zdaňovanie tabaku, cigár a cigariet bolo využívané na úniky na spotrebnej dani. Zmenou sa dostaneme k transparentnejšiemu a jednoduchšiemu výberu spotrebnej dane a sťažíme zneužívanie," avizoval. Toto opatrenie by malo priniesť štátu vyšší výber dane približne o 15 %.

Európska únia sa v súčasnosti snaží zaviesť kódex pre colnú úniu, ktorý by mal začal platiť o necelý rok. "Implementácia colného kódexu únie je dôležitá nielen preto, aby sa zabezpečil chod tovarov cez priechody a výplaty ľudí pracujúcich v colnej správe, ale zároveň aby sa k spotrebiteľom dostávali výrobky, ktoré vyhovujú legislatívam jednotlivých členských štátov," povedal šéf generálneho riaditeľstva pre dane a clá Európskej komisie Heinz Zourek.