Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Predstavitelia krajín EÚ diskutovali o spoločnej reakcii na brexit

Na archívnej snímke britský premiér David Cameron Foto: TASR/AP

Medzi zúčastnenými krajinami bolo aj Slovensko.

Brusel 25. mája (TASR) - Predstavitelia viacerých členských krajín Európskej únie vrátane Slovenska odštartovali tento týždeň sériu dôverných rokovaní, v rámci ktorých si chcú pripraviť koordinovanú reakciu na možný brexit, o ktorom rozhodne Británia v referende 23. júna. S odvolaním sa na nemenované zdroje z diplomatických kruhov o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Poprední diplomati z Nemecka, Francúzska a ďalších krajín sa v pondelok stretli na rokovaní, ktorému predsedal riaditeľ kabinetu predsedu Európskej komisie Martin Selmayr, uviedli zdroje. Medzi zúčastnenými krajinami bolo aj Slovensko, ktoré v júli prevezme rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Podľa jedného zo zdrojov agentúry Reuters, by po pondelňajšom stretnutí mali ešte tento týždeň nasledovať ďalšie, zaoberajúce sa presne stanovenými témami. Iný zdroj zase uviedol, že cieľom diskusie nebolo pripraviť sa na rokovania, ktoré by po brexite boli nevyhnutné, ale len zjednotiť si v tejto veci prvotnú reakciu, a to najmä v oblasti komunikačnej stratégie. "Zámer je mať niečo pripravené, nenechávať to až na deň po 23. júni," dodal zdroj.

Správu o schôdzke diplomatov odmietol komentovať jeden z hovorcov Európskej komisie Alexander Winterstein, nevyjadrili sa k nej ani predstavitelia Francúzska a Nemecka. Winterstein v reakcii naopak zdôraznil, že exekutíva EÚ sa pripravuje na možnosť, že Británia zostane členským štátom tohto bloku. "Nemáme plán B," dodal.