Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Predstavitelia OPEC sa dohodli na znížení ťažby ropy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Predstavitelia ropného kartelu sa vo štvrtok stretli v centrále OPEC vo Viedni, aby rokovali o nastavení ťažobnej politiky počas najbližších šiestich mesiacov.

Viedeň 6. decembra (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa údajne dohodla na obmedzení ťažby. Kartel však nezverejní detaily, kým sa nedohodne s ďalšími veľkými producentmi na čele s Ruskom.

Predstavitelia ropného kartelu sa vo štvrtok stretli v centrále OPEC vo Viedni, aby rokovali o nastavení ťažobnej politiky počas najbližších šiestich mesiacov. So zástupcami ďalších veľkých producentských krajín vrátane Ruska sa stretnú v piatok (7. 12.).

Ceny čierneho zlata počas uplynulých dvoch mesiacov padli asi o 30 %, čo zvýšilo tlak na rozpočty krajín vyvážajúcich ropu.

Kartel OPEC sa v princípe dohodol na obmedzení ťažby, povedali pre agentúru Reuters dva zdroje. Do piatka však nezverejní, o koľko zníži produkciu, keďže ešte bude rokovať s ostatnými producentmi.

Saudská Arábia vo štvrtok signalizovala, že kartel zníži ťažbu menej, než očakával trh. Zatiaľ tiež nie je isté, či sa pripojí aj Rusko, ktoré sa zatiaľ zdráhalo viazať na konkrétne ťažobné kvóty.

Saudskoarabský minister ropného priemyslu Khalid al-Falih povedal pre Reuters, že priškrtenie ťažby o 1 milión barelov (1 barel = 159 litrov) by bolo pre OPEC a jej spojencov dostatočné. Ceny ropy po jeho vyhlásení padli a vyše 4 %. Neskôr zmazali časť strát a januárový kontrakt na americkú ropu WTI sa o 16.18 h SEČ predával s mínusom 3,44 % po 51,07 USD (44,99 eura) za barel a februárový kontrakt na severomorskú ropu Brent s mínusom 2,63 % po 59,94 USD za barel.

(1 EUR = 1,1351 USD)