Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Predstavitelia SR a Maďarska rokovali o vplyve Vodného diela Gabčíkovo

Na snímke vodné dielo Gabčíkovo. Foto: TASR - Jakub Kotian

Predstavitelia oboch delegácií schválili a podpísali spoločné výročné správy z monitorovania.

Oponice 28. marca (TASR) - Spoločné slovensko-maďarské monitorovanie vplyvu prevádzky Vodného diela Gabčíkovo na životné prostredie bolo hlavnou témou pracovného rokovania predstaviteľov slovenskej a maďarskej vlády v kaštieli v Oponiciach v okrese Topoľčany.

Predstavitelia oboch delegácií schválili a podpísali spoločné výročné správy z monitorovania, dohodli sa na termínoch výmeny dát medzi expertmi, ako aj na termínoch vypracovania národných a následných spoločných správ, informoval generálny tajomník služobného úradu ministerstva životného prostredia Marek Chovan.

Vedenie envirorezortu podľa slov Chovana podporuje činnosť expertov a očakáva, že v nasledujúcom období tím zostavený splnomocnencom vlády SR pre Gabčíkovo Andrejom Kasanom dohovorí s maďarskými partnermi optimalizáciu monitoringu vplyvu Vodného diela Gabčíkovo na životné prostredie a v spolupráci s rezortnými organizáciami aj zintenzívnenie prác na vypracovaní hodnotiacich správ. "Za predchádzajúcich vlád došlo ku sklzom v dohovorených termínoch," skonštatoval Chovan.

Odborníci z Výskumného ústavu vodného hospodárstva prezentovali maďarským partnerom návrh na optimalizáciu metodík a aktualizáciu monitorovaných lokalít v rámci platformy prvého slovensko-maďarského sympózia o environmentálnych, vodohospodárskych a energetických aspektoch Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros.