Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Pravda: Súd rozhodol v spore o registračné pokladnice

Foto: Logo Pravda

Informáciu priniesol denník Pravda.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Najvyšší súd sa v spore o certifikáty na registračné pokladnice postavil na stranu výrobcu pokladníc. Uviedol denník PRAVDA na ôsmej strane v článku s názvom "Súd rozhodol v spore o registračné pokladnice".

Daniari ešte vlani upozorňovali na prípady, keď menší obchodníci síce vydávali ľuďom dôveryhodné pokladničné bločky obsahujúce všetky zákonom stanovené náležitosti, ale neodvádzali štátu daň z pridanej hodnoty zo všetkých prijatých tržieb. V tejto súvislosti odhalili daniari prípady, keď bolo v pokladniciach zabudované zariadenie s nelegálnym softvérom, ktorým sa údaje v pokladnici mohli podľa daniarov manipulovať tak, že vo fiškálnej pamäti registračnej pokladnice sa nezaznamenávali všetky tržby z predaja.

Finančná správa poukazovala na konkrétne sporné pokladnice od firmy Fiscal Group. Elektrotechnický výskumný a projektový ústav Nová Dubnica v tom čase zrušil dva certifikáty na pokladnice. Fiscal Group s tým nesúhlasil. Firma dala celú záležitosť na súd. Najvyšší súd Slovenskej republiky v júni tohto roka napokon v odôvodnení svojho rozhodnutia uviedol, že rozhodnutia o zrušení certifikátov boli v rozpore so zákonom a sú právne neúčinné. Hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková pre denník povedala, že od budúceho roku chce Finančná správa zaviesť, aby registračné pokladnice certifikoval a servisoval Colný úrad Bratislava.