Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Prehra v arbitráži R. Fica utvrdila v zámere vytvoriť jednu poisťovňu

Foto: TASR

Slovenská republika v piatok (7. 12.) prehrala dlhotrvajúci spor s holandskou spoločnosťou Achmea, ktorá vlastní Union zdravotnú poisťovňu.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Rozhodnutie arbitrážneho súdu v spore medzi Slovenskom a akcionárom Union zdravotnej poisťovne ohľadne zákazu zisku zdravotných poisťovní neodradí slovenskú vládu od plánu zaviesť unitárny systém zdravotného poistenia. Ako dnes potvrdil premiér Robert Fico, rozhodnutie, naopak, zámer vytvoriť jednu zdravotnú poisťovňu posilnilo.

"Stojíme si za svojím. Stojíme si za tým, že súkromné zdravotné poisťovne vycucali z verejných peňazí desiatky miliónov eur a do budúcnosti, ak sa nám podarí vytvoriť jednu zdravotnú poisťovňu, už nikto nebude brať peniaze od ľudí a pchať si ich do vlastných súkromných vreciek," vyhlásil Fico. Za touto filozofiou si podľa jeho slov vláda pevne stojí.

Šéf kabinetu priblížil, že výsledkom arbitrážneho sporu by sa mal kabinet zaoberať v stredu (12. 12.), informáciu má predložiť ministerstvo financií. "Ale Slovensko nebude nič platiť, skôr by som sa tých chytrákov z opozície spýtal, že koľko oni platili za prehraté arbitrážne spory kvôli chybám, ktoré urobili. My sme neplatili zatiaľ nič," skonštatoval Fico. Rozhodnutie označil za neprávoplatné a nie je teda podľa jeho slov dôvod nič platiť.

Slovenská republika v piatok (7. 12.) prehrala dlhotrvajúci spor s holandskou spoločnosťou Achmea, ktorá vlastní Union zdravotnú poisťovňu. Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti 22 miliónov eur ako kompenzáciu škody, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne. Slovensko by tiež malo uhradiť náklady na právne služby a poplatky spojené s arbitrážou v celkovej sume tri milióny eur.