Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

PREMIÉR: Druhý pilier sa rušiť nebude, ľudia sa musia rozhodnúť sami

Robert Fico Foto: TASR/Michal Svítok

Druhý dôchodkový pilier sa rušiť nebude, nikto nemá záujem ani na zmene pomeru odvodov medzi prvým a druhým pilierom. V dnešných Sobotných dialógoch RTVS to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Bratislava 24. januára (TASR) - Druhý dôchodkový pilier sa rušiť nebude, nikto nemá záujem ani na zmene pomeru odvodov medzi prvým a druhým pilierom. V dnešných Sobotných dialógoch RTVS to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). "Chceme byť teraz absolútne korektní, nikto nejde rušiť tento systém," konštatoval.

Zopakoval však, že jeho strana od začiatku kritizovala penzijnú reformu z roku 2004. Oprávnenosť tejto kritiky sa podľa Fica ukazuje tento rok, keď ľudia dostávajú z 2. piliera prvé, "smiešne" dôchodky. Vláda Smeru-SD za toto nechce niesť zodpovednosť, a preto opäť otvorí systém a každému, kto bude chcieť, umožní z neho odísť, avizoval.

"Nechcem nikoho vyháňať z 2. piliera, ale nemienim niesť ani pol milimetra zodpovednosti za tento podvod. Ak sa človek aj potom, čo sa teraz dozvedel o 2. pilieri, rozhodne zostať, nebude môcť nikdy nikto povedať, že má nízky dôchodok kvôli vláde Roberta Fica," vyhlásil premiér.

Kabinet podľa neho neplánuje špeciálnu kampaň, pretože o téme sa hovorí v médiách dosť a každý o problémoch vie. Meniť sa nemá ani pomer odvodov. "Nebude žiadny záujem to meniť. Je to ako tak nastavené. Ide nám o férovú šancu pre ľudí. Ľudia sa musia rozhodnúť, keď tam zostanú, preberajú na seba definitívne zodpovednosť za dôchodky v budúcnosti," dodal Fico.

O príslušnej novele o otvorení 2. piliera bude vláda rokovať už najbližšiu stredu (28.1.), kedy budú známe aj detaily zmien. Parlament by mal potom právnu normu schváliť v skrátenom konaní už na svojej nadchádzajúcej schôdzi.