Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

R. FICO: S Enelom budeme rokovať o posilnení postavenia štátu v SE

Na snímke premiér SR Robert Fico počas 159. rokovania vlády SR 29. apríla 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Strategickým zámerom slovenskej vlády je podľa premiéra naďalej dostavba 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Vláda má záujem o posilnenie svojho postavenia v Slovenských elektrárňach (SE). Bude preto rokovať s ich väčšinovým 66-% spolumajiteľom, talianskym Enelom, o možnosti získať vo firme väčšinu. Po dnešnom stretnutí s generálnym riaditeľom Enelu Francescom Staracem v Bratislave to zopakoval premiér Robert Fico (Smer-SD).



"Oznámil som pánovi Staracemu, že vláda SR vstúpi do procesu rozhovorov so spoločnosťou Enel, s cieľom posilniť pozície Slovenskej republiky v Slovenských elektrárňach. Toto je oficiálna politika mojej vlády," konštatoval šéf exekutívy.

Slovenská republika v procese predaja akcií SE Enelom podľa neho zohrá určite mimoriadne aktívnu úlohu. "Nepôjdeme však do žiadneho dobrodružstva. Pôjdeme len do takých rozhodnutí, ktoré na posilnia postavenie štátu v SE tak, aby SR mala aj kontrolu nad týmto podnikom," podčiarkol.



Strategickým zámerom slovenskej vlády je však podľa neho naďalej dostavba 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Predaj podielu v SE Enelom môže tento proces zdržať, bude preto od talianskej spoločnosti požadovať garancie o zabezpečení dostavby Mochoviec. Dnešné rokovania označil Fico za konštruktívne.

Enel očakáva ponuky na svoj podiel v SE do 9. mája. Podľa premiéra však pôjde zatiaľ iba o indikatívne ponuky, pričom vláda SR sa do tohto procesu nezapojí a s talianskym koncernom bude rokovať separátne.



"V nasledujúcich týždňoch sa v podstate zabrzdí proces, ktorý talianska spoločnosť Enel rozbehla, pretože už oslovila niektorých potenciálnych partnerov. Pokiaľ však nebudeme mať istotu dokončenia tretieho a štvrtého bloku, tak vláda SR môže a aj bude veľmi aktívne vystupovať proti tomuto prevodu," doplnil Fico.

Talianska strana podľa neho na dnešnom rokovaní neotvorila otázky súvisiace s Vodnou elektrárňou Gabčíkovo (VEG). "To, že talianska spoločnosť túto tému vôbec nediskutovala, nás utvrdzuje v tom, že doterajší právny postup vo veci, ktorý sme prijali, je absolútne správny," dodal predseda vlády s tým, že približne v prvej polovici júna plánuje navštíviť centrálu spoločnosti Enel v Ríme.

Starace následne na brífingu v bratislavskej centrále Slovenských elektrární potvrdil záujem, aby SE dokončili stavbu tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach. "V tomto je náš záväzok veľmi jasný a intenzívny," zdôraznil šéf Enelu.

Enel sa podľa neho pokúsi predať časť svojho majetkového podielu v elektrárňach ešte v tomto roku. "Myslím, že počas roka 2015 sa určite pokúsime predať prvú tranžu v Slovenských elektrárňach," avizoval.



Dôvody predaja podielu v SE sú podľa neho dva. "Prvým je to, že je veľmi náročné byť väčšinovým akcionárom vo výrobnom monopole, keď menšinovým akcionárom je vláda, ktorá nesúhlasí s formou privatizácie. Druhým dôvodom je stratégia našej skupiny, a to zameriavať sa na regulované aktíva. Slovenské elektrárne sú však neregulovaným aktívom," poznamenal.