Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Premiér Fico upozorňuje na riziko, ktoré predstavuje zastavenie ropy

Rokovanie predsedu vlády SR Roberta Fica a ministra hospodárstva SR Pavla Pavlisa so zástupcami spoločností Transpetrol, Slovnaft a Štátnych hmotných rezerv v Bratislave 25. augusta 2014. Na snímke premiér SR Robert Fico počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/Martin Baumann

Zdôraznil zároveň, že tak ako SR prejavila solidaritu k Ukrajine pri malom reverze zemného plynu, aj SR očakáva od Ukrajiny, že sa bude správať k členským štátom EÚ zodpovedne.

Bratislava 25. augusta (TASR) – Akékoľvek rozhodnutie Ukrajiny pozastaviť alebo obmedziť dodávky ropy cez Ukrajinu na Slovensko by výrazne poškodilo národné záujmy SR. Uviedol to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po krízovej porade s ministrom hospodárstva SR Pavlom Pavlisom (Smer-SD) a zástupcami spoločností Transpetrol, Slovnaft a Štátnych hmotných rezerv o možnom ohrození dodávok ropy po schválených sankciách Ukrajiny voči Ruskej federácii.

Zdôraznil zároveň, že tak ako Slovensko prejavilo solidaritu vo vzťahu k Ukrajine pri malom reverze zemného plynu, aj SR očakáva od Ukrajiny, že sa bude správať k členským štátom EÚ zodpovedne. "Prvý scenár, ktorým sme sa zaoberali preto je, že dodávky ropy budú pokračovať v takom objeme, a tak bezpečne, ako doteraz. To ale neznamená, že nebudeme pripravení na prípadné krízové situácie," spresnil.

"Ak by sa Ukrajina však rozhodla využiť svoj nedávno prijatý tzv. sankčný zákon a prišlo by pozastaveniu dodávok ropy, môžem dnes zjednodušene povedať, že pokiaľ ide o spotrebu, tak máme k dispozícii výrobky z ropy na obdobie 210 dní. Na sedem mesiacov je teda spotreba na Slovensku pokrytá," podčiarkol.





Informoval, že prípadné náhradné dodávky ropy na územie Slovenska by smerovali predovšetkým cez ropovod Adria, ktorý je napojený na Slovensko z Maďarska. "Dnes jeho kapacita predstavuje síce iba 3 milióny ton ropy ročne, ale po technických úpravách dokončených v novembri 2014, sa jeho kapacita zvýši až na 6 miliónov ton, čo úplne pokryje potrebu SR," doplnil.



Premiér zároveň poznamenal, že pozastavenie dodávok ropy cez ropovod Družba by znamenal nielen výpadok dodávok suroviny, ale pre SR predstavoval aj finančné straty. "Dodávame totiž dnes ropu nielen na územie Slovenska, ale prakticky také isté množstvo ropy dodávame aj na územie ČR, za prepravu ktorej SR inkasuje finančné prostriedky," dodal.

Zástupcovia EÚ a Ruska budú koncom týždňa rokovať o dodávkach ruského plynu

Ruský minister energetiky Alexander Novak a komisár Európskej únie pre energetiku Günther Oettinger budú v piatok 29. augusta rokovať v Moskve o dodávkach ruského plynu do Európy. Uviedlo to dnes ruské ministerstvo energetiky. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Ako ministerstvo oznámilo, medzi hlavné body rokovaní bude patriť bezpečný tranzit ruského plynu do Európy cez územie Ukrajiny, právne a technické aspekty projektu Južný prúd, ako aj otázky spojené s pokračovaním energetického dialógu medzi Ruskom a Európskou úniou.