Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na inovácie a technológie musí ísť významná časť európskych zdrojov

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pri príležitosti otvorenia rozšírených priestorov pre výskum a vývoj – CEIT II to dnes v Žiline povedal predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

Žilina 22. februára (TASR) – Stredoeurópsky technologický inštitút (CEIT) je špičkovým vedeckým pracoviskom, napojeným na potreby praxe, ktoré je schopné produkovať dobré nápady a prispievať k lepšej organizácii práce v slovenskom priemysle. Pri príležitosti otvorenia rozšírených priestorov pre výskum a vývoj – CEIT II to dnes v Žiline povedal predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

Pripomenul, že v roku 2010 boli pri rozhodovaní vlády SR na podporu projektu CEIT rôzne názory. "Stredoeurópsky technologický inštitút dostal podporu a dnes otvára priestory, ktoré potvrdzujú, že takéto projekty musia mať podporu vlády SR aj do budúcnosti. A keďže sa nám podarilo získať na roky 2014 – 2020 podstatne viac peňazí ako v predchádzajúcom období, verím, že významná časť týchto peňazí bude na Slovensku použitá práve na podporu nových, inovatívnych technológií. A nech je aj táto spoločnosť príkladom ako postupovať," povedal Fico.

Prehliadka pracovísk Žilinského inteligentného výrobného systému – ZIMS
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Pokiaľ sa Slovensko bude podľa premiéra stále iba hrať na montážne dielne a nebudeme podporovať pracoviská takéhoto typu, bude mať o 10 – 15 rokov podobný problém, ako pri zániku textilného alebo obuvníckeho priemyslu. "Aj tí, čo u nás dnes montujú autá, montujú rôzne prístroje, budú pozerať na náklady práce. Budú sa pýtať, či sa to nedá zmontovať lacnejšie ako na Slovensku. Preto je to jediná cesta. A ak budeme teraz rozdeľovať peniaze z európskych fondov, vytvárať konkrétne operačné programy, tak na inovácie, technológie, musí ísť významná časť týchto zdrojov," zdôraznil Fico.

Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva akciovej spoločnosti CEIT Juraj Hromada pre TASR uviedol, že novootvorená budova je špeciálnym rozšírením výskumno-vývojových činností. "Celkový rozpočet na vybudovanie druhej etapy bol na úrovni 6,7 milióna eur, z čoho sme 2,5 milióna eur dostali ako investičnú štátnu pomoc schválenú vládou SR v roku 2010. Zvyšné investície boli z našich zdrojov a komerčných úverov. Ešte snívame o tretej etape výstavby, a to je dobudovanie prototypových dielní. Aby sme vo vlastnej réžii a kapacitách boli schopní vyrobiť prototyp, ktorý vyvinieme v týchto priestoroch," dodal Hromada.

Myšlienkou CEIT je podľa neho integrovať jednotlivé technológie do takzvaného Žilinského inteligentného výrobného systému. "Na to potrebujeme mať technológie na jednom pracovisku, aby sme ich mohli integrovať, prepojiť a ukázať celkový koncept nášho riešenia Žilinského inteligentného výrobného systému. A to sa nám darí napĺňať aj tým, že sme dobudovali túto stavbu," uzatvoril Hromada.