Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Ekonomika

PREMIÉR: Nie je zásadný dôvod na odklad ratifikácie trvalého eurovalu

Premiér SR Robert Fico (na snímke vpravo) prijal 12. júna 2012 v Bratislave predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya. Foto: TASR/Martin Baumann

Národná rada SR schváli Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS), tzv. trvalý euroval. Rozhodovať o ňom bude na začiatku schôdze, ktorá sa začne v utorok 19. júna, sľúbil Pavol Paška.

Bratislava 12. júna (TASR) - Slovenská vláda nevidí žiadny zásadný dôvod na odkladanie ratifikácie tzv. trvalého eurovalu.

Príslušná medzinárodná zmluva o vytvorení Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) tak bude zaradená už na najbližšiu schôdzu Národnej rady (NR) SR, ktorá začína presne o týždeň (19.6.).

Premiér Robert Fico (Smer-SD) o tom dnes informoval stáleho predsedu Európskej rady (ER) Hermana Van Rompuya, ktorý je na oficiálnej návšteve SR.

"Musíme ukázať, že máme zodpovednosť a sme schopní si plniť domáce úlohy," zdôraznil v tejto súvislosti Fico. Pre získanie širšej politickej podpory pozval šéf exekutívy všetkých predsedov parlamentných strán na stretnutie, na ktorom budú okrem konsolidácie verejných financií hovoriť aj o téme ratifikácie trvalého eurovalu.

S opozíciou o eurovale vo štvrtok
Návrhy na konsolidáciu verejných financií a súčasná situácia v eurozóne, vrátane postoja jednotlivých strán k ratifikácii tzv. trvalého eurovalu (EMS), budú témami rokovania premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s predsedami ostatných parlamentných strán. Stretnutie sa má uskutočniť v salóniku predsedu Národnej rady (NR) SR vo štvrtok .

Prípravu tejto pozvánky avizoval šéf exekutívy už minulý týždeň. Opozícia podľa neho nepredstavila reálnu alternatívu na znižovanie deficitu, napriek tomu sa však s nimi chce ešte osobne stretnúť a opýtať sa, či majú návrhy, ktoré by priniesli do rozpočtu 300 miliónov eur v tomto roku a 1,5 miliardy eur v roku 2013.

"Ak majú jasnú alternatívu, majú právo hovoriť na všetko z našej dielne nie. Ale ak nemajú nič, to sú smiešne sumy, pokiaľ ide o celkové ozdravovanie, potom ich legitimita kritizovať a hovoriť na všetko nie, je veľmi nízka a blížiaca sa nule," vyhlásil v piatok (8.6.) Fico.
Predseda ER potvrdil odhodlanie Európskej únie (EÚ) spraviť všetko pre ochranu stability eurozóny. "V tejto súvislosti vítam záväzok slovenskej vlády rýchlo ratifikovať zmluvu o založení EMS, ako aj novú fiškálnu zmluvu," vyzdvihol Rompuy. Ocenil tiež spoločný postup pri ochrane bankového sektora v Španielsku.



Fico dnes predsedovi ER potvrdil, že Slovensko dodrží svoje záväzky v oblasti konsolidácie verejných financií a do konca budúceho roka zníži deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Zároveň chce byť jeho vláda aktívnym hráčom pri diskusiách o hlbšej fiškálnej a bankovej integrácii v EÚ, keďže členstvo v únii aj eurozóne má pre Slovensko "obrovský význam".

Práve o týchto témach by mali rokovať európski lídri na summite v Bruseli koncom júna. Rompuy dovtedy pripraví strategický dokument, v ktorom navrhne základné stavebné bloky ďalšej bankovej, fiškálnej a ekonomickej integrácie. V bankovej oblasti má ísť napríklad o integrovanejší dohľad alebo systém spoločného ručenia za vklady. "Na júnovom summite musíme predstaviť reálnu perspektívu budúcnosti hospodárskej a menovej únie," zdôraznil.

Tu bude player


Z otázok, ktoré sa budú v Bruseli tiež preberať, SR podľa Fica podporuje myšlienku projektových dlhopisov, ako aj navýšenie úverovej kapacity Európskej investičnej banky (EIB). "Slovensko si vie predstaviť aj spoločné európske dlhopisy, ale za podmienok, ktoré nebudú viesť k zníženiu finančnej zodpovednosti a fiškálnej disciplíny ostatných krajín," zdôraznil s tým, že jeho vláda je aj veľkým fanúšikom zavedenia dane z finančných transakcií.


Trvalý euroval bude určite schválený, sľúbil P. Paška

Foto: TASR/Martin Baumann
Národná rada SR schváli Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS), tzv. trvalý euroval. Rozhodovať o ňom bude na začiatku schôdze, ktorá sa začne v utorok 19. júna. Po dnešnom stretnutí s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom v Bratislave to povedal predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Rompuy po rokovaní odišiel na Úrad vlády SR, kde ho čakalo stretnutie s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

Paška pripomenul, že na schválenie trvalého eurovalu má vládny Smer-SD v pléne dostatok hlasov. EMS teda podľa jeho slov prejde, aj keby ho opozícia nepodporila. "Aj keby tá proeurópska opozícia, ktorá vždy deklarovala podporu, pre mňa z nepochopiteľných dôvodov cúvla, určite bude schválený. Máme na to dosť hlasov," vyhlásil Paška.

Šéf slovenského parlamentu zaradil ratifikáciu trvalého eurovalu a vykonávacieho predpisu medzi prvé body nadchádzajúcej schôdze. S Rompuyom sa zhodli na tom, že ratifikácia je pre Európu absolútnou prioritou. "Bez ohľadu na to, čo sa bude diať v niektorých krajinách," poznamenal Paška.

S Rompuyom sa rozprávali aj o ratifikácii trvalého eurovalu v nemeckom Bundestagu. Paška uviedol, že podľa Rompuya je problém s ratifikáciou v tamojšom parlamente prekonaný a nemecký Bundestag do konca tohto mesiaca trvalý euroval ratifikuje. Paška s Rompuyom sa zároveň zhodli na tom, že členské krajiny eurozóny musia krok za krokom prijímať opatrenia, ktoré budú stabilizovať situáciu.

Trvalý euroval patrí do druhej vlny balíka opatrení, ktorých cieľom je poskytnúť pomoc členskému štátu eurozóny v ťažkej finančnej situácii, a tým udržať finančnú stabilitu zoskupenia ako takého. Mechanizmus bude mať formu medzivládnej organizácie založenej členskými krajinami eurozóny. Nahradí Európsky fond finančnej stability (EFSF), ktorý bol koncipovaný len ako dočasné riešenie finančnej krízy.

Na rozdiel od dočasného eurovalu, ktorý funguje len na báze záruk za dlhopisy emitované EFSF, sa do jeho trvalého nástupcu bude prispievať priamo, upisovaním akcií na základnom imaní spoločnosti v sume 700 miliárd eur. Z toho v hotovosti členovia splatia 80 miliárd eur, zvyšných 620 miliárd eur budú tvoriť záruky vo forme akcií splatných na vyzvanie. Hotovostný vklad Slovenskej republiky do EMS bude predstavovať 659,2 milióna eur. Celková hodnota akcií upísaných SR bude 5,768 miliardy eur.