Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

PREMIÉR: Okres Malacky má vážny problém s nedostatkom pracovnej sily

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej konferencie 27. januára 2017 v Malackách. Foto: TASR - Martin Baumann

Miera nezamestnanosti je tu naozaj veľmi nízka a je obrovský problém pre zamestnávateľov nájsť kvalifikovanú pracovnú silu, konštatoval.

Bratislava 27. januára (TASR) – Okres Malacky sa dostáva do vážneho problému s nedostatkom pracovnej sily. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) v rámci dnešného pracovného výjazdu v tomto regióne.

Fico navštívil spoločnosť Berto sk vo Vysokej pri Morave a Ikea Industry v Malackách, ako aj malacký úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Na tlačovej konferencii upozornil, že v regióne chýbajú dostupní pracovníci. „Miera nezamestnanosti je tu naozaj veľmi nízka a je obrovský problém pre zamestnávateľov nájsť kvalifikovanú pracovnú silu,“ konštatoval.



V blízkej budúcnosti sa budú podľa neho firmy predbiehať v tom, ako si človeka udržať v pracovnom pomere. „Môžeme teda očakávať posilňovanie sociálnych programov, aj také malé mzdové preteky. Čo nám vyhovuje, pretože si myslíme, že výška mzdy je základný problém, ktorý na Slovensku máme. Pokiaľ by tento fenomén viedol k zvyšovaniu miezd, bol by to fakt, ktorý mimoriadne privítame,“ zdôraznil Fico.



Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) doplnil, že výrobca automobilových skiel pôsobiaci v Malackách musel dokonca pre nedostatok pracovných síl časť výroby vrátiť načas do Nemecka a pokryť ju z tamojších kapacít. „Samozrejme, hneď, ako sa mu podarí nájsť 30, 40, 50 dobre pripravených ľudí, ktorí budú ochotní pracovať, okamžite vráti výrobu naspäť,“ priblížil.

Fico potvrdil, že vláda začína pociťovať tlak na dovoz pracovnej sily zo zahraničia a pripomenul, že v niektorých okresoch je stále vysoká miera nezamestnanosti. V štruktúre nezamestnaných stále vidí určitý potenciál, polovica z nich sú však podľa neho Rómovia s nedokončeným základným vzdelaním a veľa je dlhodobo nezamestnaných či ľudí, ktorí nechcú pracovať.

Pripravovaná novela zákona o službách zamestnanosti má podľa premiéra výrazne odlíšiť tých, ktorí si chcú nájsť prácu od tých, ktorí len „špekulujú“. „Potvrdzuje sa a platí, že nás musí dnes zaujímať podstatne viac zamestnaný človek, v akých podmienkach pracuje a aký má plat. Potom nás zaujíma nezamestnaný, ktorý si chce nájsť prácu, ale túto vládu nebude zaujímať človek, ktorý špekuluje, nechce pracovať,“ uzavrel.