Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Premiér požiadal Matečnú zmeniť pracovný program a rokovať s farmármi

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Foto: TASR - Marko Erd

Ministerka na základe dohody mení svoj program, vracia sa naspäť so Slovenskej republiky.

Bratislava 20. júna (TASR) - Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) požiadal podpredsedníčku vlády a šéfku Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabrielu Matečnú ((SNS), aby zmenila svoj dnešný pracovný program a rokovala s farmármi, ktorí vykonali protestnú jazdu na traktoroch z východu SR do Bratislavy. Premiér to oznámil pred začiatkom rokovania vládneho kabinetu.



"Vnímam situáciu veľmi pozorne, ktorá sa dnes deje. Na základe toho som požiadal podpredsedníčku vlády, aby zmenila svoj dnešný program, pretože mala dohodnutú medzinárodnú návštevu a stretnutie s (rezortným) kolegom z Českej republiky, dokonca aj s prijatím u pána (českého) premiéra," priblížil slovenský premiér.

"Pani ministerka na základe našej dohody mení svoj program, vracia sa naspäť so Slovenskej republiky. Požiadal som ju zároveň, aby ako podpredsedníčka vlády a rezortná ministerka prijala zástupcov, ktorí reprezentujú iniciatívu (poľnohospodárov)," informoval.

Predseda vlády zdôraznil, že Matečnú požiadal, aby "sa stretla len s farmármi, s reálnymi ľuďmi, ktorí na pôde podnikajú". "Pretože vidím, že okolo týchto ľudí (farmárov) sa už 'tmolí a motá' veľmi veľa ľudí, ktorí s poľnohospodárstvom nemajú vôbec nič, zastupujú rôzne neziskové organizácie a sú z nejakého pohľadu v proteste 'zamontovaní' úplne inak. Pani podpredsedníčka vlády by mala dnes prijať farmárov, opakujem len farmárov. Nebude prijímať žiadnych predstaviteľov neziskového sektora, ktorí nemajú s farmárčením vôbec nič. Na základe výsledkov ich rokovania potom ja zvážim svoj ďalší postup," dodal Pellegrini.