Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

PREMIÉR: Situácia s pracovnou silou na Slovensku začína byť alarmujúca

Predseda vlády SR Robert Fico (uprostred), štátna tajomníčka MV SR Denisa Saková (vľavo) a predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška počas tlačovej konferencii o absolvovanom pracovnom programe v okrese Púchov v Dohňanoch 13. februára 2017. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Momentálne sme podľa predsedu vlády svedkami pomerne významného ´kanibalizmu´ pokiaľ ide o firmy na Slovensku a priťahovanie si zamestnancov z iných firiem.

Dohňany 13. februára (TASR) – Situácia s pracovnou silou na Slovensku začína byť alarmujúca. Kde prídeme, každý hovorí, že nemáme ľudí, ktorí by vedeli a chceli pracovať. Na tlačovej konferencii to dnes v obci Dohňany po návšteve Púchovského okresu povedal premiér Robert Fico (Smer-SD).

Premiér dnes navštívil dve spoločnosti v Púchovskom okrese – Koval Systems v Beluši a EMT v Púchove. „Opäť musím skonštatovať základný problém, ktorý máme – nedostatok pracovnej sily. Viem, že to znie neuveriteľne, pretože všetci stále hovoríme o nezamestnanosti na Slovensku, ale predstavitelia spoločnosti Koval ma informovali, že by potrebovali 25 – 30 ľudí na rozšírenie výroby, no nedajú sa zohnať. Aj preto sme povzbudzovali spoločnosť, aby viac a intenzívnejšie pôsobila v oblasti duálneho vzdelávania,“ skonštatoval Fico s tým, že duálne vzdelávanie bude zrejme jediný zdroj kvalifikovanej pracovnej sily do budúcnosti.

Ako dodal, je podstatne výhodnejšie, aby spoločnosti boli zakomponované do duálneho vzdelávania a tam si pripravovali kádre, ktoré budú schopné nastúpiť do práce. „Ak sa pozrieme na štruktúru nezamestnaných v tomto regióne, ide zväčša o dlhodobo nezamestnaných ľudí, ľudí bez akejkoľvek kvalifikácie, bez pracovných návykov. V tejto štruktúre nezamestnaných si ťažko takéto spoločnosti nájdu nejaké pracovné sily,“ ozrejmil predseda vlády.



Doplnil, že Trenčiansky kraj je lídrom v duálnom vzdelávaní, no sú kraje, kde je záujem pomerne malý. „Hlavný argument zo strany zamestnávateľov je ten, že náklady na duálne vzdelávanie prechádzajú predovšetkým na zamestnávateľov. Ak chceme, aby bolo ešte úspešnejšie a atraktívnejšie, chceme, aby bolo viac podporované zo strany štátu. Ja sa tomu nebránim, podľa môjho názoru by išlo o dobre investované peniaze. Na rokovaní s predstaviteľmi zamestnávateľov budem túto tému intenzívne otvárať a budem sa pýtať, čo môžeme ako štát viac urobiť,“ skonštatoval premiér.

Momentálne sme podľa premiéra svedkami pomerne významného „kanibalizmu“ pokiaľ ide o firmy na Slovensku a priťahovanie si zamestnancov z iných firiem. „Tento kanibalizmus v pozitívnom slova zmysle je veľmi vítaný, pretože vedie k rastu miezd. Ak bude chcieť nejaká firma získať nových zamestnancov, bude mať do budúcnosti len dve možnosti. Buď si ich vychová v rámci duálneho vzdelávania, alebo tak učiní lepšou mzdovou ponukou. Bude to vytvárať obrovské tlaky na firmy. Priestor na rast miezd tu stále je,“ zdôraznil predseda vlády.