Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

PREMIÉR:Vráteniu zákona o verejnom obstarávaní prezidentom nerozumiem

Robert Fico Foto: TASR/Michal Svítok

"Nič lepšie sme nemohli vymyslieť ako to, že schránková firma nemá právo sa zúčastňovať verejného obstarávania na Slovensku," poznamenal Robert Fico.

Bratislava 19. decembra (TASR) – Premiér Robert Fico (Smer-SD) nerozumie rozhodnutiu prezidenta Andreja Kisku vrátiť parlamentu novelu zákona o verejnom obstarávaní. "Nič lepšie sme nemohli vymyslieť ako to, že schránková firma nemá právo sa zúčastňovať verejného obstarávania na Slovensku," poznamenal Fico novinárom po skončení štvrtkového (18.12.) summitu EÚ v Bruseli.

Dodal však, že hlava štátu má právo zákon vrátiť do Národnej rady (NR) SR. V tomto prípade to považuje za škodu, pretože nové pravidlá mohli začať platiť od 1. januára budúceho roka. Pripomenul, že na základe dohody s opozíciou mala vláda do marca pripraviť ďalšie návrhy, ktoré by predmetnú legislatívnu normu ešte zlepšili. "Ja to komentovať nebudem, ale tomuto rozhodnutiu pána prezidenta naozaj nerozumiem," uviedol.

Novelu schválil parlament 3. decembra. Podľa prezidenta spôsob, akým sa snaží vylúčiť účasť schránkových firiem z verejného obstarávania, nie je v súlade s Ústavou SR a právom Európskej únie. "Sami navrhovatelia pritom pripustili, že zákon bude neúčinný. Nezabráni, aby tendre vyhrávali firmy s utajenými majiteľmi, keďže vyžaduje len odkrytie formálnych vlastníkov," vysvetlila Kancelária prezidenta SR v odôvodnení.

Kiskovi sa nepozdáva ani výnimka, ktorá sa týka podlimitných zákaziek pri dodávaní tovarov alebo služieb súvisiacich s predsedníctvom  SR v EÚ v roku 2016. Tá sa dostala do zákona cez pozmeňujúci návrh poslanca Maroša Kondróta (Smer-SD). Rozšíriť sa mal okruh prípadov, na ktoré by sa nevzťahovali pravidlá verejného obstarávania. Prezident upozornil, že termín slovenského predsedníctva je dlhodobo známy, preto nevidí dôvod na to, aby sa na dodanie tovarov a služieb vzťahoval inštitút výnimky, ktorý má reagovať na mimoriadne a nepredvídateľné situácie.

Rezort diplomacie už predtým zdôraznil, že predmetná výnimka umožní kvalitnú a včasnú prípravu predsedníctva a ušetrí finančné prostriedky. Novela by po prvý raz v slovenských podmienkach tiež umožnila využiť sponzoring formou finančného aj nefinančného plnenia. Okrem zníženia nákladov prostredníctvom sponzoringu sa malo odstrániť neprimerané predĺženie obstarávania a vyriešiť výber sponzora.

Prezident si je vedomý, že aktuálny zákon o verejnom obstarávaní je nepružný a pri jeho aplikácii v praxi sa vyskytujú mnohé problémy. "Ustanovenie ďalšej výnimky však nie je vhodný prístup k riešeniu týchto systémových nedostatkov, a preto ju navrhol zo zákona vypustiť," ozrejmila jeho kancelária.