Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Premiér: Slovensko pomôže Grécku, ak bude plniť všetky podmienky

Robert Fico Foto: TASR/Štefan Puškáš

Grécko by malo oproti pôvodným plánom získať ďalšie dva roky na konsolidáciu svojich verejných financií.

Brusel 13. novembra (TASR) - Slovensko je pripravené pomáhať Grécku len vtedy, keď bude zrejmé, že táto vysoko zadlžená krajina si dôsledne plní všetky podmienky medzinárodnej pomoci. Po rozhovore s gréckym premiérom Antonisom Samarasom to dnes v Bruseli vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico.

"Na jednej strane vidíme rozhodnutia, ktoré robí grécka vláda a parlament. Bol schválený úsporný rozpočet a prijaté rozhodnutia, ktoré škrtajú 13,5 miliardy eur rôznych výdavkov. Na druhej strane som povedal gréckemu premiérovi, že musí rozumieť slovenskej realite. Ťažko môžem vysvetľovať na Slovensku ľuďom, ktorí majú 300-eurové dôchodky alebo 500-eurové platy, že máme cez rôzne mechanizmy pomáhať iným krajinám," vysvetlil.

V súvislosti s medializovanými informáciami z pondelkového (12.11.) rokovania ministrov financií eurozóny, že Grécko by malo získať ďalšie dva roky na konsolidáciu verejných financií, Fico vyhlásil, že si chce počkať na bližšie vysvetlenie od ministra financií Petra Kažimíra. Upozornil však, že akékoľvek odkladanie splnenia podmienok pomoci je drahé.

"Ja by som skôr privítal, keby boli riadne nastavené podmienky a tie sa potom aj dodržiavali. Musíme od Grécka vidieť, že robí všetko pre to, aby si splnilo domácu úlohu. V opačnom prípade bude mať problémy nielen so Slovenskom, ale aj s inými krajinami," dodal šéf slovenskej exekutívy.

Grécko by malo oproti pôvodným plánom získať ďalšie dva roky na konsolidáciu svojich verejných financií. Definitívne sa však má o tejto požiadavke rozhodnúť až na mimoriadnom rokovaní ministrov financií eurozóny 20. novembra. V pondelok (12.11.) o tom informoval šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker.

Takýto odklad by však nebol lacnou záležitosťou. Grécko bude v takom prípade potrebovať ďalších takmer 33 miliárd eur nad rámec súčasného úverového rámca 130 miliárd eur. Ako sa tieto peniaze podarí získať zatiaľ nie je jasné.