Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Fico:Tvrdé zásahy polície boli aj v členských krajinách Európskej únie

Premiér SR Robert Fico počas prejavu na konferencii v Istanbule Foto: TASR/AP

Po dnešnom stretnutí s tureckým partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom premiér Robert Fico uviedol, že Slováci by mohli už toto leto cestovať do Turecka bez víz.

Istanbul 7. júna (TASR) – Demonštrácie a ich potlačenie sa dejú aj v iných štátoch. Podľa premiéra Roberta Fica sa netreba tváriť, že zásahy polície inde neexistujú. "Predsa vieme o tom, že tvrdé zásahy boli aj v iných členských krajinách EÚ," reagoval na otázku, či o súčasnej situácii v Turecku dnes diskutoval so svojím partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom. S ním rokoval v Istanbule počas medzinárodnej konferencie venovanej perspektívam Európskej únie a jej vzťahom s Tureckom.

Ako Fico poznamenal, snaží sa na veci pozerať objektívne a nerobiť hneď zásadné závery. Zároveň verí v pokračovanie dialógu medzi demonštrujúcimi a tureckou vládou. Podľa neho Ankara vníma, že vyjadrovanie svojho názoru a slobodné zhromažďovanie patria k základným ľudským právam a demokracii, a teda musia byť rešpektované.

"Asi nikto nespochybňuje, že Turecko je demokratická krajina, lebo za desať rokov urobila obrovský pokrok," konštatoval.

Poukázal na to, ako sa Turecko postavilo k utečencom zo Sýrie a posunulo v kurdskej otázke. "Myslím si, že turecký premiér je natoľko silný, že si dokáže všetky tieto otázky vykonzultovať aj s partnermi v zahraničí," podčiarkol Fico.

Protivládne demonštrácie vypukli pred týždňom po zásahu polície proti aktivistom, ktorí protestovali proti plánom vlády na prestavbu istanbulského námestia Taksim. Nepokoje, ktoré sa rozšírili po celej krajine, si vyžiadali životy dvoch demonštrantov a jedného policajta. Podľa Tureckej nadácie pre ľudské práva utrpelo zranenia vyše 4300 ľudí. Oficiálne štatistiky uvádzajú, že pri potýčkach medzi policajtmi a demonštrantami bolo zranených 300 ľudí.

Erdogan vyhlásil, že demonštrácie hraničia s nezákonnosťou a musia sa okamžite ukončiť. Zároveň vyzval Turkov, aby sa zdržali nelegálnych protestov, pričom prisľúbil, že tvrdenia o neprimeraných zákrokoch polície sa prešetria.

Tvrdé zásahy tureckej polície počas svojho vystúpenia na dnešnej konferencii kritizoval eurokomisár pre rozširovanie a susedskú politiku Štefan Füle. Podľa neho ich treba "rýchlo a transparentne" vyšetriť. Zároveň vyhlásil, že ľudia v demokratickej spoločnosti majú právo na pokojné demonštrácie. "Policajná brutalita nemá v demokracii miesto," zdôraznil.

Slováci by už toto leto mohli cestovať do Turecka bez víz


Slováci by už toto leto mohli cestovať do Turecka bez toho, aby museli požiadať o víza. Po dnešnom stretnutí s tureckým partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom v Istanbule to uviedol premiér Robert Fico. Na rokovaní poukázal na to, že každoročne Turecko navštívia tisícky turistov zo Slovenska, ktorí ale musia žiadať o víza.

"Argumentoval som pánovi premiérovi, že by bolo dobré, keby Turecko zvážilo úplné zrušenie vízovej povinnosti pre našich občanov," uviedol pred novinármi. Erdogan mu prisľúbil, že hneď v pondelok 10. júna začne riešiť tento problém, pričom urobia všetko pre zrušenie vízovej povinnosti do začiatku letnej sezóny.

Veľvyslanec SR Milan Zachar v Ankare poznamenal, že táto skutočnosť určite poteší minimálne 127.000 turistov, ktorí krajinu navštívili v minulom roku. "Predpokladáme, že ich počet bude rásť," dodal.

PREMIÉR: Turecko urobilo obrovský kus práce



Každá krajina, ktorá má záujem vstúpiť do Európskej únie, má právo stať sa jej súčasťou vrátane Turecka. Po dnešnom turecko-slovenskom hospodárskom fóre v Istanbule to uviedol premiér Robert Fico.

"Ide o 75-miliónovú krajinu, ktorá má vysoký hospodársky rast. O niekoľko rokov, ak vstúpi do únie, môže byť hlavným motorom európskej ekonomiky ako takej," upozornil.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan počas prejavu na konferencii v Istanbule
Foto: TASR/AP
Na otázku, ako hodnotí politickú a ekonomickú stabilitu krajiny v súvislosti s aktuálnymi demonštráciami a s tým, že SR tu chce viac investovať reagoval, že Turecko vníma len cez správy, ktoré má k dispozícii. "Je tu demokratický pluralitný systém z hľadiska politických strán. Nebudem komentovať vnútropolitický život tejto krajiny. Už len to, že Turecko vedie negociačný proces s EÚ naznačuje, že únia berie Turecko ako krajinu, ktorá cez rôzne reformy urobila obrovský kus práce a približuje sa k štandardom EÚ," pripomenul Fico. S organizáciou hospodárskeho fóra vyjadril spokojnosť, pretože toto je podľa neho práca, ktorú Slovensko dlhodobo podceňovalo. A síce zostavenie delegácie podnikateľov, ktorí majú záujem pôsobiť na tureckom trhu a na takomto fóre sa môžu odprezentovať.

"Som rád, že som mohol dnes predstaviť vynikajúce spoločnosti zo Slovenska. Niektoré z nich sú excelentné. Niektoré z nich už v Turecku pôsobia, iné hľadajú možnosti," ozrejmil pred novinármi s tým, že na takýchto veciach treba do budúcnosti oveľa intenzívnejšie pracovať. "Nikto nám nič nedá zadarmo, musíme chodiť, predstavovať sa a ponúkať Slovensko ako atraktívnu krajinu," upozornil Fico.

Počas celej svojej zahraničnej pracovnej cesty v Turecku je informovaný o povodňovej situácii na Slovensku. Telefonicky o nej hovoril aj s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. "Ak vydržia bariéry ten tlak, ktorý tam je, tak ľudia urobili skvelú prácu. Zachránili obrovské majetky," podčiarkol.