Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

PREMIÉR: Vláda dokázala konsolidovať a zaistila hospodársky rast

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Predsedu vlády tešia výsledky ministerstva práce v boji s nezamestnanosťou.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Rozpočet verejnej správy na budúci rok je racionálny, triezvy a zakladá dobré trendy do budúcnosti. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave po tom, čo jeho kabinet schválil návrh rozpočtu na roky 2016 až 2018. Vláda podľa neho nielen že urobila poriadok vo verejných financiách, ale zároveň poslala Slovensko na cestu hospodárskeho rastu.

„Slovensko má a bude mať jeden z najvyšších hospodárskych rastov. Slovensku klesá nezamestnanosť, stúpa zamestnanosť. Klesá verejný dlh a sme na ceste ďalšieho poklesu deficitu verejných financií. Pristúpili sme vo verejnej správe k rastu miezd o 4 %. Krok za krokom sa situácia vylepšuje. Odovzdávame v marci 2016 vláde, ktorá príde po parlamentných voľbách, túto krajinu z hľadiska ekonomického, finančného a sociálneho v podstatne lepšom stave, ako sme ju preberali v roku 2012,“ zhodnotil Fico.



Premiér zdôraznil, že vláda popri konsolidácii verejných financií našla zdroje aj na veľmi výraznú sociálnu politiku v podobe sociálnych balíkov. Prvý z nich je už naplnený, naplnenie druhého sa očakáva do konca tohto roka a v decembri plánuje vláda ohlásiť v poradí tretí balíček s opatreniami na zlepšenie životnej úrovne ľudí.

Deficit verejných financií by mal v budúcom roku dosiahnuť 1,93 % hrubého domáceho produktu (HDP), v ďalších rokoch by mal postupne ďalej klesať a v roku 2018 sa očakáva vyrovnané hospodárenie štátu. Znižuje sa aj verejný dlh. Fico upozornil, že v najbližších dvoch až troch rokoch by sa už mal podľa predpokladov dostať pod 50 % HDP, čím sa Slovensko zaradí medzi najlepšie štáty v Európskej únii.



„Opatrenia, ktoré bolo potrebné pri konsolidácii prijímať, neviedli k pozastaveniu hospodárskeho rastu. Aj keď sú tu niektoré okolnosti, ktoré v Európe vyrušujú, Slovensko bude patriť medzi krajiny s najrýchlejším hospodárskym rastom, čo znamená, že je možné kombinovať konsolidáciu aj s podporou hospodárskeho rastu,“ podčiarkol premiér.

Predsedu vlády tešia výsledky ministerstva práce v boji s nezamestnanosťou, ktorá klesla od roku 2012 z viac ako 14 % na úroveň okolo 11 %. Víta tiež, že od budúceho roka vzrastú mzdy asi 350.000 zamestnancov vo verejnej správe o 4 %. „Ak si uvedomíme, že inflácia je prakticky na úrovni nuly, môžeme hovoriť o reálnom náraste miezd vo verejnej správe,“ dodal.

Z ďalších opatrení naplánovaných na rok 2016 ocenil zvýšenie platov zdravotníckych pracovníkov, zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny na 10 % či tzv. vratky domácnostiam za plyn, ktoré sú pripravené na január. Veľký objem peňazí má ísť podľa Fica na podporu najmenej rozvinutých okresov a 30 miliónov eur je určených na zatepľovanie rodinných domov. Spomenul tiež príspevky školám na lyžiarske kurzy a školy v prírode.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) uviedol, že rozpočet je jednoznačným odrazom stabilného vývoja slovenskej ekonomiky. „Dosiahneme v tomto roku veľmi dobré číslo ekonomického rastu na úrovni 3,2 %. Rozpočet staviame na úrovni rastu budúceho roka 3,1 %,“ vyčíslil.



Ako upozornil, posledného dva a pol roka sa slovenská ekonomika rozvíja napriek, nie vďaka vývoju v zahraničí. „Kľúčovým motorom našej ekonomiky sa po dlhých rokoch krízy opäť stal domáci dopyt. Nehovorím len o našich domácnostiach, ale aj o súkromných investíciách, o príleve zahraničných investícií,“ opísal Kažimír.

Rozpočet podľa neho zahŕňa aj výdavky na rozširovanie kapacít materských škôl, nový zákon o športe, zvýšené platby na poistencov štátu či krytie minimálneho dôchodku. Počíta tiež s rezervou na riešenie migračnej krízy vo výške 20 miliónov eur, ďalších 50 miliónov eur je odložených na dlh zdravotníckych zariadení a takmer 76 miliónov eur na významné investície.