Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

R. FICO: Vratky za plyn začnú ľudia dostávať listom od budúceho týždňa

Na archívnej snímke Robert Fico Foto: TASR

Listy s poukazmi sa budú posielať podľa abecedného poradia, takže doručenie môže trvať niekoľko dní. Na prevzatie vratky za plyn bude mať domácnosť následne 60 dní.

Bratislava 20. januára (TASR) - Vratky za plyn začnú domácnosti dostávať v liste spolu s poštovým poukazom od budúceho týždňa. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii po rokovaní vlády premiér Robert Fico (Smer-SD) spolu s ministrom hospodárstva SR Vazilom Hudákom. Vratku za plyn, v sume od 10 eur do 165 eur, si na základe poukazu domácnosti budú môcť prevziať na pošte.

Cena plynu pre domácnosti podľa predsedu vlády za roky 2015, spolu s vratkou v roku 2016 klesne o dvojciferné číslo, a to o 14,5 %. Vyplatí za približne 1,4 milióna domácnostiam. "Ide o odberateľov plynu v domácnostiach, ktorí sú priamymi zákazníkmi niektorého z dodávateľov plynu pre domácnosti. Teda nejde len o Slovenský plynárenský priemysel (SPP), ale môže ísť aj o alternatívnych dodávateľov plynu pre domácnosti. Musí ísť však o takú domácnosť, ktorá mala k 1. novembru 2015 uzavretú so svojím dodávateľom platnú zmluvu o dodávke plynu," priblížil Fico.



V kategórii tarify D1 (plyn na varenie) podľa Fica dostane vratku 680.000 domácností, v tarife D2 (plyn na ohrev vody) približne 350.000 domácností a v tarife D3 (plyn na varenie a kúrenie) 380.000 domácností. Štát podľa premiéra prostredníctvom rezortu hospodárstva SR vynaloží na vyplatenie vratiek približne 47 miliónov eur.

Podľa Hudáka sa budú listy s poukazmi posielať podľa abecedného poradia, takže doručenie listu môže trvať niekoľko dní. Na prevzatie vratky za plyn bude mať domácnosť následne 60 dní. Vyplatenie vratiek podľa ministra umožnila nielen dobrá ekonomická kondícia slovenskej ekonomiky, ale aj dobré hospodárenie SPP.

Z návrhu vyhlášky Ministerstva hospodárstva SR, ktorou sa ustanovuje spôsob poskytnutia a výška štátneho príspevku odberateľovi plynu vyplýva, že štátny príspevok (vratka) za plyn pre domácnosti môže dosiahnuť minimálne 10 eur a maximálne 165 eur, a to v tarifnej skupine D1, respektíve D3. Príspevok sa poskytne prostredníctvom poštového úradu formou poštového poukazu na výplatu.

Príspevok sa bude podľa zákona o štátnom rozpočte vyplácať odberateľovi, pre ktorého dodávka plynu podlieha cenovej regulácii. Ide o odberateľov, ktorých množstvo odobratého plynu za posledných 12 po sebe nasledujúcich mesiacov bolo maximálne vo výške 68.575 kilowatthodín (kWh). Bude sa teda vyplácať odberateľom so zazmluvnenou tarifou D1 až D3 a reálne odobratým množstvom plynu za posledných 12 po sebe nasledujúcich mesiacov maximálne vo výške 68.575 kWh.

Ďalším predpokladom pre vyplatenie príspevku je, že odberateľ mal uzatvorenú k 1. novembru 2015 platnú zmluvu s dodávateľom plynu o združenej dodávke plynu do konkrétneho odberného miesta.

Výšku vratky za plyn si možno vypočítať na špeciálnom webe SPP

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) pripravil pre svojich zákazníkov stránku spp.sk/vratky, kde sú dostupné všetky praktické informácie o vyplácaní vratiek za plyn. Aj keď je vyplácanie štátneho príspevku v kompetencii ministerstva hospodárstva, už niekoľko mesiacov sa ľudia pýtajú na túto tému aj SPP.

„Vzhľadom na stúpajúci záujem ľudí o informovanie sa o vratkách sme vytvorili webovú stránku, na ktorej nájdu spôsob výpočtu a takisto formulár, do ktorého zadajú svoje číslo odberného miesta a vyjde im konkrétna výška vratky. V neposlednom rade sme tam umiestnili aj všetky odpovede na otázky, ktoré nám naši zákazníci položili,“ uviedol dnes na stretnutí s novinármi v Bratislave hovorca SPP Michal Holeš.

Na stránke možno nájsť informácie napríklad o tom, kto a v akej tarife má nárok na vratky, kto ich bude vyplácať, v akej výške sa vratky pohybujú, kedy a akým spôsobom budú vyplatené alebo či je potrebné podniknúť nejaké kroky k tomu, aby boli vratky uznané a vyplatené.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) po dnešnom rokovaní vlády informoval, že vratky za plyn začnú domácnosti dostávať v liste spolu s poštovým poukazom od budúceho týždňa. Vratku v sume od 10 eur do 165 eur si na základe poukazu budú môcť prevziať na pošte. Postupné doručovanie bude trvať približne tri týždne.

Ministerstvo hospodárstva vratku vyplatí približne 1,4 milióna domácnostiam. „Ide o odberateľov plynu v domácnostiach, ktorí sú priamymi zákazníkmi niektorého z dodávateľov plynu pre domácnosti. Teda nejde len o SPP, ale môže ísť aj o alternatívnych dodávateľov plynu pre domácnosti. Musí ísť však o takú domácnosť, ktorá mala k 1. novembru 2015 uzavretú so svojím dodávateľom platnú zmluvu o dodávke plynu,“ priblížil Fico.

V. HUDÁK: Pracovná skupina pre energetickú chudobu pracuje permanentne

Pracovná skupina pre energetickú chudobu pracuje permanentne. "Experti, ktorí v nej sú, či už z ministerstva hospodárstva, z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, či z ministerstva práce, spolu komunikujú," uviedol dnes na tlačovej konferencii po rokovaní vládneho kabinetu minister hospodárstva SR Vazil Hudák (nominant Smeru-SD).

Zasadnutie pracovnej skupiny je podľa neho naplánované ešte do parlamentných volieb, počas februára 2016. "V súčasnosti vypracovávame schému a kritériá, ako hodnotiť energetickú chudobu, respektíve tých ľudí, ktorí si z nejakého dôvodu nemôžu dovoliť platiť za energiu, a aj to, ako nastaviť pre nich sociálne dávky, ktoré by im pomohli v ich situácii," priblížil šéf rezortu hospodárstva.

Problém so spravodlivým nastavením kritérií, kto je a kto nie je "energeticky chudobný", potvrdil Hudákovi aj predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). "Veľmi ťažko sa nastavujú tieto kritériá. Nie je problém prísť s koncepciou energetickej chudoby. Vieme, čo chceme. Vieme prispievať ľudom, ktorí majú menej peňazí, na to, aby zvládli náklady spojené so spotrebou energie," spresnil Fico.

Na druhej strane najväčšia diskusia podľa premiéra vždy bola a bude, ako spravodlivo nastaviť hranice, koho sa (podpora) bude týkať a koho sa nebude týkať. "Považujem za správne, že nejdeme len cestou znižovania cien energií, ideme aj cestou napríklad zatepľovania rodinných domov. Teší ma, že je niekoľko tisíc žiadostí na zateplenie rodinných domov. Štát prispeje na zateplenie rodinného domu sumou až do 6500 eur, teda do výšky 30 % obstarávacích nákladov na zateplenie," dodal predseda vlády SR.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer-SD) v utorok (19. 1.) potvrdil, že na riešení problému energetickej chudoby sa na vládnej úrovni naďalej pracuje. "Predpokladám, že ešte v tomto kalendárnom roku by mohli vyjsť legislatívne závery, ktoré sa celej tejto problematiky dotýkajú," povedal Richter. Podľa neho nie je totiž jednoduché definovať oprávneného prijímateľa štátnej dávky tak, aby sa štátny príspevok nedal zneužiť.

Koncepciu riešenia energetickej chudoby na Slovensku schválila vláda SR 11. júna 2014. Ministri práce, financií a hospodárstva na jej základe vytvorili pracovnú komisiu, ktorej uložili povinnosť pripraviť legislatívu riešiacu otázku energetickej chudoby v SR.

Koncepciou na ochranu odberateľov spĺňajúcich podmienky energetickej chudoby sa na svojom rokovaní zaoberala vláda SR už 12. marca 2014, rokovanie o nej však vtedy prerušila. Dôvodom bola podľa slov šéfa rezortu práce Richtera zmena filozofie materiálu v tom, či sa pomoc energeticky chudobným bude poskytovať zvláštnou, zníženou energetickou tarifou, alebo formou sociálnej dávky.

Energetická chudoba znamená ťažkosť alebo neschopnosť udržať v príbytku vhodné teplotné podmienky, ako aj ťažkosť alebo neschopnosť mať k dispozícii za primeranú cenu iné základné energetické služby. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa za príjemnú teplotu v obývacej izbe považuje 21 stupňov Celzia a v ostatných miestnostiach 18 stupňov.