Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

PREMIÉR: Vysvedčenie EK naznačuje, že naše kroky boli správne

Foto: TASR/Martin Baumann

Vláda si podľa svojho predsedu už od svojho vzniku na jar tohto roka uvedomuje, že jej poslaním je predovšetkým zvládnuť hlbokú krízu, v ktorej sa nachádza celá Európa.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Výsledky, ktoré pre Slovensko na nasledujúce roky odhaduje Európska komisia (EK), sú dobré a ukazujú, že cesta, ktorou sa vybrala súčasná vláda, má svoj zmysel. Po dnešnom rokovaní kabinetu to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Podľa aktuálnych jesenných prognóz EK očakáva, že Slovensko bude mať tento rok najvyšší a budúci rok druhý najvyšší hospodársky rast v eurozóne. "Pýtam sa priateľov z opozície, kde je ten obrovský problém so Zákonníkom práce a všetkými opatreniami, ktoré robíme a ktoré majú deklasovať slovenskú ekonomiku?" spýtal sa Fico.

Vláda si podľa svojho predsedu už od svojho vzniku na jar tohto roka uvedomuje, že jej poslaním je predovšetkým zvládnuť hlbokú krízu, v ktorej sa nachádza celá Európa. "Prichádzajú prvé vysvedčenia, ktoré naznačujú, že naše kroky boli správne a preukazujú, že nami stanovená stratégia bola realistická a prináša konkrétne výsledky," podčiarkol premiér.

Zároveň zdôraznil, že vláda chce dodržať svoj záväzok a stlačiť deficit verejných financií budúci rok pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Komisia pritom SR predpovedá schodok na úrovni 3,2 %. "Ak externé momenty podľa EK môžu zhoršiť deficit SR z 2,9 na 3,2 %, my na to odpovedáme - máme na to rezervu a sme schopní dosiahnuť to, čo sme sľúbili, teda 2,94 %," avizoval Fico.