Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Premiér vyzdvihol Emerson: SR by potrebovala viac takých spoločností

Predsedu vlády SR Robert Fico sa na pracovnom stretnutí stretol s vedením spoločnosti Emerson a prezrel si výrobné priestory, 13. decembra 2013 v Novom Meste nad Váhom. Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) v rozhovore s poslancom NR SR Dušanom Bublavým (vľavo) a predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslavom Baškom. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Emerson má na Slovensku 1400 zamestnancov. Zaoberá sa napríklad výrobou chladiacich zariadení.

Nové Mesto nad Váhom 13. decembra (TASR) – Spoločnosť Emerson v Novom Meste nad Váhom je firmou, akých by sme na Slovensku privítali viac. Počas dnešnej návštevy spoločnosti to povedal premiér Róbert Fico.

"Je to veľmi presná strojárska výroba alebo elektrotechnická výroba s vysokou pridanou hodnotou. Naši ľudia dávajú do tejto výroby nielen zručnosť rúk, ale aj veľa umu. Aj preto je tu vyšší priemerný plat ako v národnom hospodárstve a aj preto majú tieto spoločnosti obrovskú šancu prežiť do budúcnosti. Podobné firmy by sme potrebovali na Slovensku vo väčšom rozsahu," uviedol pre TASR premiér.

Ocenil tiež spoluprácu spoločnosti Emerson so Strednou odbornou školou v Novom Meste nad Váhom. Firma podľa neho zamestnala 90 až 100 absolventov tejto školy. "Súkromná spoločnosť financuje vzdelávanie týchto študentov, dodali do školy špeciálny stroj, na ktorom si môžu študenti vyskúšať, ako to funguje. Školy nemajú peniaze na to, aby mohli nakúpiť prístroje, takže toto je jediná cesta," zdôraznil predseda vlády.

Akciová spoločnosť Emerson má na Slovensku 1400 zamestnancov. Zaoberá sa výrobou chladiacich zariadení, zváracích strojov, montážou rozvodných a riadiacich skríň, výrobou záložných zdrojov. Primárnymi trhmi je Európa a Blízky východ, časť produkcie vyváža spoločnosť do Južnej Ameriky, Kanady, Austrálie. Ročný obrat je na úrovni 250 miliónov eur.