Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Prepad cien ropy sa predbežne zastavil

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Experti IEA očakávajú, že štáty mimo kartelu OPEC znížia produkciu z dôvodu nízkych cien. Ťažba v týchto krajinách je totiž náročnejšia a drahšia.

Paríž 12. marca (TASR) - Prudký pád cien ropy počas uplynulého 1,5 roka má výrazný negatívny vplyv na producentské krajiny rovnako ako na ropné koncerny. Predovšetkým mimo členských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) môže z tohto dôvodu prísť k obmedzeniu ťažby, uviedla vo svojej mesačnej správe Medzinárodná organizácia pre energetiku (IEA). Informovala o tom agentúra DPA.

Prepad cien ropy sa podľa odhadu IEA zrejme predbežne skončil. "Pre ceny sa zrejme objavilo svetlo na konci dlhého tmavého tunela, ale nemôžeme si byť istí, kedy v roku 2017 dosiahne ropný trh túžobne očakávanú rovnováhu," uvádza sa v správe IEA.

Experti IEA očakávajú, že štáty mimo kartelu OPEC znížia produkciu z dôvodu nízkych cien. Ťažba v týchto krajinách je totiž náročnejšia a drahšia.

Ceny ropy na začiatku tohto roka padli na viacročné minimá hlboko pod hranicou 30 USD (27,05 eura) za barel (159 litrov). V porovnaní s úrovňami z polovice roka 2014 sa nachádzali o 70 % nižšie. Hlavným dôvodom bolo, že veľké producentské krajiny v rámci boja o trhové podiely neobmedzili alebo dokonca zvyšovali produkciu, čo spôsobilo nadmernú ponuku na trhu.

V uplynulých týždňoch sa ceny čierneho zlata mierne zotavili a aktuálne sa pohybujú okolo úrovne 40 USD za barel. Podľa IEA sa to však nesmie považovať za definitívny signál, že to najhoršie je už nami.

Na trhu je totiž stále prebytok ropy. Ten by mal v druhom polroku klesnúť na 0,2 milióna barelov denne z 1,9 milióna barelov denne v 1. kvartáli. Jednou z príčin je nárast dopytu. Ďalšou je predpokladaný pokles produkcie mimo OPEC.

Len v USA by sa ťažba mala znížiť približne o 500.000 barelov denne. To by mohol byť signál, že stratégia kartelu OPEC na čele so Saudskou Arábiou je úspešná.

(1 EUR = 1,1090 USD)