Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Prepad čínskych indexov núti firmy k prerušeniu obchodovania s akciami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Maklérske firmy a správcovia fondov cez víkend sľúbili, že budú nakupovať veľké množstvá akcií, aby napriek masívnemu kolísaniu kurzov zabránili ďalšiemu poklesu indexov.

Šanghaj 6. júla (TASR) - Množstvo čínskych kótovaných spoločností, ktoré v dôsledku prudkého prepadu akciových indexov v Šanghaji a Šen-čene žiadajú o prerušenie obchodovania s ich akciami, narastá. Informovala o tom agentúra Reuters.

Od polovice júna až 702 firiem kótovaných v Šanghaji a Šen-čene, čiže asi štvrtina z celkovo 2800, požiadalo o prerušenie obchodovania s ich akciami alebo o predĺženie prestávky v obchodovaní. Obe burzy po ôsmich mesiacoch nepretržitého rastu zaznamenali rekordnú úroveň indexov 12. júna, odvtedy však stratili až 30 % a vláda musela prijať sériu podporných opatrení s cieľom zastaviť pád. O to viac, že tento vývoj vyvolal obavy zo stability tejto ekonomickej veľmoci.

Podľa analytikov regulačné úrady privierajú oči, keďže v období prepadu sa firmy snažia využiť akúkoľvek zámienku, aby ich vývoj nestrhol so sebou. Nemenovaný zdroj zo šanghajskej burzy poukázal na výrazný vzostup žiadostí o prerušenie obchodovania, ktoré ako dôvod uvádzajú reštrukturalizáciu, plánované uvedenie akcií na burzu alebo pripravované vyhlásenie v "dôležitej veci".

"Nemôžeme vylúčiť, že spoločnosti chcú prerušiť obchodovanie, aby zabránili ďalšiemu poklesu ich akcií," hovorí zdroj. No zároveň varuje pred finančnými sankciami v prípade, že žiadosť nebola podložená vážnymi dôvodmi. Obvykle sa obchodovanie preruší na 10 pracovných dní až tri mesiace.

Maklérske firmy a správcovia fondov cez víkend sľúbili, že budú nakupovať veľké množstvá akcií, aby napriek masívnemu kolísaniu kurzov zabránili ďalšiemu poklesu indexov. Na druhej strane znalci sektora tvrdia, že prerušenie obchodovania s akciami by mohlo v krátkodobom horizonte pomôcť stabilizovať trhy.