Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Prepojenie siete plynovodov SR a Maďarska stále ešte nefunguje

Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a slovenský premiér Robert Fico počas symbolického otvorenia prepojenia slovenskej a maďarskej siete plynovodov v maďarskej obci v obci Szada, nachádzajúcej sa 28 kilometrov severovýchodne od Budapešti, 27. marca 2014. Foto: TASR/MTI

Komerčná prevádzka prepojenia slovenskej a maďarskej siete plynovodov, ktoré symbolicky otvorili predseda vlády SR R. Fico spolu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom 27. marca 2014, ešte nefunguje.

Budapešť 5. januára (TASR) - Komerčná prevádzka prepojenia slovenskej a maďarskej siete plynovodov, ktoré v maďarskej obci Szada symbolicky otvorili predseda vlády SR Robert Fico spolu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom 27. marca 2014, ešte nefunguje. Napísal to dnes maďarský hospodársky denník Napi Gazdaság, ktorý pripomína, že prevádzka sa mala začať 1. januára 2015.

Maďarský prevádzkovateľ siete Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt. v decembri na svojej internetovej stránke oznámil, že testovacia prevádzka bude pre pretrvávajúce problémy pokračovať aj v januári.

Podľa denníka začiatok komerčnej prevádzky prepojenia sa môže posunúť aj o niekoľko mesiacov. Nemenované zdroje totiž uviedli, že sa nepodarilo včas vyriešiť majetkové práva spoločnosti MGT.

Prepojenie je dôležitou súčasťou severojužného koridoru, ktorý v budúcnosti umožní tranzit plynu od Poľska až po Chorvátsko.

Obojsmerný plynovod s ročnou kapacitou 5 miliónov kubických metrov (m3) má dĺžku 111 kilometrov, z toho 94 kilometrov na území Maďarska a 21 kilometrov na slovenskom území. Plynovodné prepojenie spája vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti.

Slovenský prevádzkovateľ prepravnej siete Eustream a jeho maďarský partner MGT podpísali 23. mája 2012 dohodu o spoločnom postupe (Joint Development Agreement). Partneri projektu sa dohodli, že nové prepojenie začne komerčnú prevádzku 1. januára 2015.

Hodnota projektu sa odhaduje na 160 miliónov eur. Projekt, ktorý je podporený z Európskeho energetického programu pre obnovu (EEPR) sumou 30 miliónov eur, významným spôsobom prispeje k európskej energetickej bezpečnosti a diverzifikácii prepravných trás.