Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť OKD zatvorí baňu Paskov tento rok, o prácu príde 1300 ľudí

Na archívnej snímke predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka Foto: TASR/Martin Baumann

Baňa má v súčasnosti takmer 1700 zamestnancov. Ľuďom, ktorí prídu o prácu, chce vláda podľa premiéra Bohuslava Sobotku na trhu práce pomôcť.

Praha 3. marca (TASR) - Spoločnosť OKD chce ťažbu v bani Paskov na Frýdecko-Místecku ukončiť koncom tohto roka. Plánuje, že tento rok zníži počet svojich zamestnancov z aktuálnych približne 9800 o 500 a počet agentúrnych pracovníkov asi o 800. Vyplýva to z vyjadrenia výkonného riaditeľa Antonína Klimšu v dnešnom vydaní firemného týždenníka Horník. Informoval o tom server iDNES.cz.

"Dva roky sme v prípade Paskova bojovali doslova o prežitie a každú tonu dofinancovávali z vlastných zdrojov. Prišiel čas prijať strategické rozhodnutie. Prioritou OKD je ukončenie ťažby na konci roku 2016," uviedol Klimša v týždenníku.

Podľa neho firma teraz pripravuje podrobné rozpočty technickej aj sociálnej likvidácie, dokončené by mali byť v apríli. Ťažba v bani Paskov je pre OKD vysoko stratová, každú vyťaženú tonu uhlia firma dotuje čiastkou približne 1000 Kč (36,96 eura).

Odborári bane Paskov vyhlásili minulý týždeň štrajkovú pohotovosť. Odbory žiadajú vyriešenie sociálneho programu pre prepustených baníkov. Baňa má v súčasnosti takmer 1700 zamestnancov. Ľuďom, ktorí prídu o prácu, chce vláda podľa premiéra Bohuslava Sobotku na trhu práce pomôcť.

(1 EUR = 27,057 CZK)