Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Prepustení zo závodu Nokie v Komárome dostanú aj špičkové mobily

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Medzi 1829 zamestnancami podniku je 680 občanov SR, pre nich platia rovnaké pravidlá pri prepustení ako pre občanov Maďarska.

Budapešť 13. augusta (TASR) - Zamestnanci prepustení na základe avizovaného zatvorenia výrobného závodu fínskeho výrobcu telefónov Nokia v severomaďarskom Komárome dostanú okrem zákonom stanoveného odstupného päťmesačnú náhradu priemernej mzdy, podporu pri hľadaní zamestnania vo výške 150.000 forintov (477 eur). Okrem toho si každý zamestnanec bude môcť vybrať špičkový mobilný telefón. Informoval o tom dnes agentúru MTI predseda podnikovej odborárskej organizácie Zoltán László.

Ako spresnil, medzi 1829 zamestnancami podniku je 680 občanov SR, pre nich platia rovnaké pravidlá pri prepustení ako pre občanov Maďarska. Môžu tiež využiť služby tamojšej krízovej kancelárie pre zamestnanie.

O dohode medzi vedením spoločnosti a predstaviteľmi odborárov dnes informovali pracovníkov všetkých troch pracovných zmien. Závod zatvoria 30. novembra.

Americký softvérový koncern Microsoft vlani odkúpil časť Nokie za 5,44 miliardy eur. Dôvodom bolo úsilie koncernu o zvýšenie podielu na trhu inteligentných telefónov. Firma Microsoft 17. júla ohlásila plán reštrukturalizácie spoločnosti, ktorej súčasťou je najrozsiahlejšie prepúšťanie v jej histórii. V priebehu roka plánuje zrušiť až 18.000 pracovných miest, vrátane všetkých pracovných miest výrobného závodu v Komárome. Cieľom opatrení je zjednodušiť operácie koncernu a integrovať mobilnú divíziu Nokie.