Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Prepusteným v Krompachoch by najviac pomohol nový investor

Foto: TASR/František Iván

Myslí si to ministerstvo práce.

Bratislava 1. novembra (TASR) – Najlepšou alternatívou pre ľudí, ktorí zostanú bez práce po zrušení závodu Panasonic v Krompachoch, by bol príchod nového investora do regiónu. Pre TASR to uviedol hovorca ministerstva práce Michal Stuška s tým, že rezort spolu s ministerstvom hospodárstva pracuje práve aj na tomto.

"Je to bez pochýb najlepšia alternatíva aj pre prepustených zamestnancov," zdôraznil Stuška. Dodal však, že všetky kompetentné slovenské štátne orgány sa s plnou vážnosťou venujú stanoveniu a realizácii najvhodnejších opatrení a ciest, ktorými je možné čeliť sociálnemu a spoločenskému dopadu hromadného prepúšťania. "Je tomu tak aj v prípade vzniknutej situácie v Krompachoch," priblížil Stuška.

Ministerstvo práce takto zareagovalo na piatkovú (31.10.) výzvu europoslanca Ivana Štefanca (SDKÚ-DS). Ten si myslí, že ľuďom v Krompachoch môže pomôcť Európsky globalizačný fond. Ponúka prostriedky tým, čo prídu o zamestnanie pri hromadnom prepúšťaní pre globalizačné trendy. Financie sú určené na rekvalifikáciu či ako pomoc pri začatí podnikania.

Štefanec preto vyzval ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), aby požiadal o prostriedky z tohto fondu. Rezort práce však tvrdí, že v tomto prípade určite využije aj možnosti, ktoré ponúka EÚ. Ale s najväčšou pravdepodobnosťou to budú financie z Európskeho sociálneho fondu (ESF).

Ministerstvo totiž podľa Stušku, tak ako v predchádzajúcich prípadoch a aj bez výziev opozičných politikov, dôkladne zvažovalo aj alternatívne možnosti, ktoré ponúka Európsky globalizačný fond. "Vzhľadom na známe pravidlá využívania týchto zdrojov, ako aj z hľadiska časového je však pre nás a hlavne pre uchádzačov o zamestnanie existujúca spolupráca v rámci projektov ESF výhodnejšia a flexibilnejšia," skonštatoval Stuška.

V Krompachoch má prísť po presune podniku Panasonic do Plzne o prácu celkovo 656 ľudí. Z toho v decembri bude firma prepúšťať 500 zamestnancov, ktorí majú pracovný pomer na dobu neurčitú.