Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Prešov mieni blokovať cesty, primátorka chce rokovať s Ficom

Na kombosnímke prešovská primátorka Andrea Turčanová a premiér SR Robert Fico. Foto: TASR

Dobudovanie D1 pri Prešove patrí medzi vládne priority, rovnako ako začiatok výstavby R4. Turčanová žiada iba splnenie toho, k čomu sa vláda zaviazala v programovom vyhlásení.

Prešov 6. októbra (TASR) – Primátorka Prešova Andrea Turčanová sa obáva, že sa nenaplnia sľuby o výstavbe obchvatov mesta Prešov a je pripravená podporiť občanov, ktorí zvažujú blokovanie niektorých úsekov ciest s preťaženou dopravou. Vyjadrila sa tak po viacerých rokovaniach o dobudovaní diaľnice D1 aj začatí výstavby rýchlostnej cesty R4.

V tomto duchu poslala aj list predsedovi vlády Robertovi Ficovi, v ktorom ho žiada o osobné stretnutie. S rovnakým zámerom koordinuje aj spoločný postup s Úradom Prešovského samosprávneho kraja.

"Žiadam iba splnenie toho, k čomu sa vláda Slovenskej republiky zaviazala vo svojom programovom vyhlásení. Dobudovanie diaľnice D1 pri Prešove patrí medzi vládne priority, rovnako ako začiatok výstavby rýchlostnej cesty R4. Akékoľvek prehodnocovanie či spochybňovanie dôležitosti výstavby týchto dopravných komunikácií Prešovčania vnímajú ako ďalšie oddialenie riešenia vážnych dopravných problémov tretieho najväčšieho slovenského mesta," uviedla Turčanová po rokovaní s ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Arpádom Érsekom. 

Stretnutie iniciovala po viacerých mediálnych informáciách o predražení či nevýhodnosti dobudovania týchto, pre Prešov životne dôležitých ciest. Ministrovi pripomenula aj skutočnosť, že Slovenská správa ciest nekoná ani pri prestavbe križovatky Rusínska ul. – Ulica arm. gen. Ludvika Svobodu, kde už začiatkom tohto roka došlo k dohode o rozšírení komunikácie z dôvodu nárastu tranzitu cez najväčšie prešovské sídlisko Sekčov.

Obyvateľov Prešova správy o možnom odsunutí dostavby D1 i  prehodnocovaní výstavby R4 pohoršili natoľko, že pripravujú petíciu. "Pozývam pána ministra dopravy do Prešova, nech sa na vlastné oči presvedčí, v akých zápchach stoja vodiči na vjazdoch do Prešova," odkázala primátorka Érsekovi.

Netají sa tým, že je odhodlaná postaviť sa na čelo aktivizujúcich sa Prešovčanov, ktorí zvažujú blokáciu preťažených ciest. "Nechceme nič navyše, len konečne splniť to, čo nám desaťročia sľubujú a čo nevyhnutne naše mesto a jeho obyvatelia potrebujú k pokojnejšiemu životu," zdôraznila primátorka.

Turčanová pripomenula, že z obyvateľov Prešova sa stali rukojemníci politických rozhodnutí. Prehodnocovanie výstavby roky pripravovanej diaľnice, ktorá sa podľa pôvodne ohláseného zámeru už v týchto mesiacoch mala stavať, len viac odsunie riešenie dopravného kolapsu v meste.