Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Prešov získal 100.000 eur na sanáciu územia v oblasti Pod Wilec hôrkou

Zosuv pôdy v Prešove vo dvoch lokalitách poškodil niekoľko rodinných domov. Najviditeľnejšie sú poškodené domy na Horárskej ulici, druhá lokalita je na ulici Pod Wilec hôrkou. Foto: TASR - Milan Kapusta

Dotácia pomôže pri odvodňovacích prácach.

Prešov 22. apríla (TASR) – Na sanáciu nebezpečného zosuvného územia v lokalite Pod Wilec hôrkou prešovská radnica získala ďalšiu významnú finančnú pomoc z Environmentálneho fondu v objeme 100.000 eur. Dotácia pomôže pri odvodňovacích prácach. Mesto sa na tejto investícii bude finančne spolupodieľať sumou cez 5200 eur. Sanácia celého územia je však finančne veľmi náročná. V mestskom rozpočte je na záchranu nebezpečného územia na tento rok vyčlenených 300.000 eur.

„Môžeme pokračovať v realizácii ďalších nevyhnutných prác. Na bezpečnosti Prešovčanov nám záleží. Oceňujem ústretový prístup Environmentálneho fondu,“ uviedla primátorka Andrea Turčanová. V minulom roku boli v oblasti Pod Wilec hôrkou vykonané práce za takmer 256.000 eur, pričom 100.000 eur z tejto sumy samospráva získala tiež z Environmentálneho fondu.

„Urobili sme doplňujúci geologický prieskum, ktorý pozostával z ôsmich vrtov do hĺbky osem až 25 metrov. Išlo o päť prieskumných vrtov, dva monitorovacie a jeden rekonštruovaný vrt, ktoré poslúžili na získanie doplnkových informácií k spresneniu sanačného projektu. Okrem toho v prvej etape sanačných prác bolo v závere minulého roku vybudovaných osem odvodňovacích vrtov s celkovou dĺžkou 800 metrov,“ konkretizoval referent tlačového odboru Milan Grejták.

Mesto postup jednotlivých krokov konzultuje aj s obyvateľmi tohto územia. Extrémne klimatické pomery v júni 2010 a následný vznik zosuvu im výrazne zasiahli do životov. Rozsiahly zosuv pôdy narušil stabilitu viacerých domov, čo znamenalo poškodenie majetku i ohrozenie životov. Odhadované náklady na celú sanáciu narušeného územia sa odhadujú na takmer štyri milióny eur.