Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Prestavba kruhovej križovatky v Poprade by mala byť dokončená skôr

Novú kruhovú križovatku ulíc Bernolákova, Slovenského odboja a Partizánska v Poprade odovzdali 11. októbra 2011 do užívania. Stavali ju približne tri mesiace a finančne sa na nej podieľalo mesto Poprad, Prešovský samosprávny kraj (PSK) a spoločnosť BZ, s.r.o. Na snímke pohľad na nový kruhový objazd v Poprade. FOTO TASR - Adriana Antošková Foto: TASR

V prípade, že pôjde všetko podľa plánov, tak do dvoch týždňov by mali byť na križovatke položené všetky asfaltové vrstvy.

Poprad 8. novembra (TASR) – Prestavba priesečnej križovatky ulíc Ludvíka Svobodu, Rázusova a Ul. mládeže v Poprade na kruhovú križovatku pokračuje budovaním posledného nájazdu. V prípade, že pôjde všetko podľa plánov, tak do dvoch týždňov by mali byť na križovatke položené všetky asfaltové vrstvy. Samospráva zároveň avizovala, že v takomto prípade bude nový kruhový objazd v meste hotový skôr, ako sa pôvodne plánovalo.

"Práce boli stanovené na tri mesiace, nakoniec to zrejme zhotoviteľ stavby stihne ukončiť skôr. Práce pokračujú v rýchlom tempe, po 15. novembri, keď sa má klásť finálna vrstva asfaltu, by už križovatka mohla byť plne funkčná," povedal primátor Popradu Jozef Švagerko. Zhotoviteľom stavby je spoločnosť Eurovia SK, a. s., Košice, ktorá začala s prestavbou križovatky na konci septembra s tým, že na jej zhotovenie mala 90 dní. Jej realizácia vyjde samosprávu na takmer 233.000 eur.

V súčasnosti sa na kruhovom objazde buduje posledný nájazd. "Prestavba predstavuje rozšírenie jednotlivých ramien budúcej okružnej križovatky, výstavbu stredového ostrovčeka a zvýšených dopravných ostrovčekov na ramenách budúcej okružnej križovatky. Na takto vytvorenú okružnú križovatku po úprave odvodnenia a povrchov vozoviek sa osadí nové zvislé dopravné značenie a na povrch vozoviek sa položí nové vodorovné dopravné značenie," priblížil vedúci odboru urbanizmu a priestorového plánovania na mestskom úrade v Poprade Ľuboslav Mlynarčík.

Švagerko uviedol, že v súčasnosti sa v meste rieši nový územný plán, v rámci ktorého sú pripravené viaceré obchvaty, ktoré by mali mestu pomôcť s dopravnou situáciou. Tá je podľa jeho slov v meste kritická najmä počas rannej a popoludňajšej premávky. "Máme zistené, že okružná križovatka, ktorá sa teraz buduje, vyrieši situáciu len dočasne. Mala by ju síce z časti zlepšiť, ale jednoznačne sa uvažuje o obchvate, ktorý by viedol poza bytovky na sídlisku a o riešení novej cesty, ktorú by ľudia dokázali využiť, aby sa už nedostávali do takzvaných lievikov," uzavrel popradský primátor.